Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Omgekeerde osmose            

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Eerst en vooral het fenomeen osmose : wanneer men twee oplossingen met verschillende concentraties plaatst langs beide kanten van een filtermembraan, gaat het water door deze membraan gaan tot de concentraties langs beide zijden in evenwicht is.

 

Het omgekeerde osmose (OO) proces gebruikt ook een heel dunne semi-permeabele membraan (0.1nm) maar laat alleen nog watermoleculen passeren : alle opgeloste stoffen, organische stoffen, pyrogenen, submicrocolloïdale materie, zware metalen, resten van pesticiden of meststoffen, van medicamenten, virussen en bacteriën worden van het water gescheiden.

 

Door het uitoefenen van een hydrostatische druk (tussen 50 à 80 bar) gaat men echter over de osmotisch druk en dwingt men het water in één richting door de membraan te gaan, waarbij langs ene kant een kleiner volume van zuiverder water ontstaat (en langs de andere zijde,  een groter volume van een oplossing met meer onzuiverheden).

 

Dit proces wordt "omgekeerde" osmose genoemd, omdat het druk vereist om puur water door een membraan te persen, terwijl alle onzuiverheden achterblijven.

 

Initieel werd deze techniek gebruikt in duikboten en in de ruimtevaart. Ook bij nierdialyse wordt deze techniek toegepast. Thuis kan zo'n systeem dienen om water te zuiveren. "Proper" water drinken gaat ons allen aan. Het bekomen water is echter licht zuur, ,mineraalloos en zwaar. De toevoeging van mineralen en het oproeren kan hieraan verhelpen.

 

Het dagelijks gebruik van de omgekeerde osmose kadert in het principe zo zuiver mogelijk water te nuttigen opdat het water in het organisme optimaal zou benut worden als vervoermiddel voor de uitscheiding van toxische elementen.

 

Doch economisch is de omzetting helemaal niet : om één liter behandeld water te verkrijgen zijn tussen 2 en 5 liter regenwater nodig.

 

Houders van aquaria gebruiken deze techniek om de samenstelling van het water perfect te regelen.

 

Industrieel wordt omgekeerde osmose toegepast als ontziltingstechniek, meestal met groene energie.

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.