Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Chlorofyl            

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Chlorofyl is een onmisbaar pigment voor de fotosynthese (in Grieks betekent kloros  "groen" en phyllos "blad").

 

Dankzij deze reactie, die zonne-energie in chemische energie omzet, maken planten uit koolstofdioxide en water hoogwaardige suikers aan. Deze fotosynthese verloopt in chloroplasten (of bladgroenkorrels), celorganellen in het blad van planten die rijk zijn de pigmenten, chlorofyl a en b. Zoals mitochondria waren chloroplasten oorspronkelijk bacteriën die zich in de plant zo nuttig maakten (in de energieproductie) dat ze onlosmakelijk met de plantenstructuur verbonden raakten.

 

Chlorofyl capteert enkel zonne-energie van invallende licht met bepaalde golflengten (rood en blauw) maar niet uit het groene gebied (tussen 495 en 570nm) die worden teruggekaatst naar het oog. Daarom zien wij planten meestal in 't groen. De kleur wordt dus bepaald door frequenties die verdwijnen...

 

De structuur van chlorofyl is bijna identiek aan die van heem uit hemoglobine, het eiwit in het bloed dat zuurstof opneemt, vervoert en afgeeft aan de cellen. Waar hemoglobine gebonden is aan ijzer, is chlorofyl gebonden aan magnesium. In het bloed treedt chlorofyl op als antioxidant en ontgifter :

 

    • chlorofyl zoals in algen, gerstgras, kamutgras, brandnetel, groene groenten enz verbetert het zuurstoftransport en de darmwerking. Daarnaast

    • ondersteunen deze planten als probiotica de goede darmbacteriën, en

    • helpen mensen met verzuringsklachten. 

    • vervolgens blijkt uit onderzoek dat chlorofyl gedeeltelijk in hemoglobine kan worden omgezet, wat kan helpen bij mensen met bloedarmoede.

    • chlorofyl is een van de beste chelatoren (zware metalen, calciumdepots in het bloed...).

 

 

Wat dan met de planten die niet groen zijn? In werkelijkheid bevatten zij ook chlorofyl, maar deze wordt gemaskeerd door andere pigmenten, die de zonne-energie verzamelen en doorgeven aan het chlorofyl. Zo zijn in de chloroplasten ook carotenoïden aanwezig, die eerder in het groene en paarse spectrum energie absorberen. Deze pigmenten zorgen voor de bescherming van de plant wanneer deze wordt blootgesteld aan te sterke bestraling. Zijn deze pigmenten tegenover chlorofyl duidelijk in de meerderheid dan zal de kleur van de plant zich situeren in het rode, gele of bruine gebied (vandaar ook het natuurlijke kleurenpallet).

 

En wanneer de bladeren van de planten vergelen en afvallen komt dit door de afbraak van het aanwezige chlorofyl waarna de kleur van de carotenoïden in de plant de overhand neemt.

 

Chlorofyl kan een slechte adem maskeren alsook lookgeur.

 

Alleen is chlorofyl in plantaardig voedsel (groene groenten, algen...) niet erg werkzaam. Het zit immers ingesloten achter een cellulose-celwand en is sterk aan eiwitten gebonden. Zelfs in zuiver plantaardig sap blijft chlorofyl weinig actief.

 

Doch in zuivere vorm (supplement) treedt chlorofyl op als een sterke bloedgenerator die een evenwichtige vorming van hemoglobine bevordert (en daarom ook gebruikt bij anemie) met verhoging van het globaal energetisch vermogen (minder vermoeid). Indirect komt dat ook het immuunsysteem te goed, omdat een betere zuurstofaanvoer bactericid werkt.

 

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.