Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Luteïne, zeaxanthine en astaxanthine

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Zijn carotenoïden, xanthofyllen.

 

Carotenoïden zijn vetoplosbare verbindingen die dus enkel in aanwezigheid van vet uit de voeding kunnen opgenomen worden. Het organisme kan ze niet zelf aanmaken.

 

Carotenoïden zijn belangrijk voor het organisme : sommige zijn precursor van vitamine A, andere vertonen matige tot sterke antiradicaal werking. Luteïne is geen voorloper van vitamine A (bèta-caroteen wel) en is dan ook geen pro-vitamine.

 

Luteïne :  Zeaxanthine :

Overzicht inhoud :

Natuurlijke bronnen

 

Rol in het organisme

 

Opletten

 

Nutritionele behoeften

 

Praktisch

Inhoud :

Natuurlijke bronnen :             

 

 

Rol in het organisme :             

 

Luteïne en zeaxanthine :

 

Preventie van MDA (macula-degeneratie door ouderdom) :

 

Zie ook : "Zichtstoornissen".

 

Zoals de andere carotenoïden zijn luteïne en zeaxanthine antioxidantia. Het zijn echter de enige carotenoïden die voorkomen in het oog, ofwel in de macula (het gedeelte van de retina verantwoordelijk voor de gezichtsscherpte) ofwel in de kristallens : zij zouden een rol spelen in de reductie van het risico op macula-degeneratie of op cataract door ouderdom.

 

      • macula-degeneratie door ouderdom (MDA) is de voornaamste oorzaak van blindheid bij bejaarden in de ontwikkelde landen.

 

      • cataract is de grootste oorzaak van visuele deficiëntie ; cataract leidt tot het lensvertroebeling.

 

Waarschijnlijk ageren luteïne en zeaxanthine door

 

      • absorptie van het blauwe licht in het dichte U.V., het meest schadelijke type licht dat de retina bereikt.

 

      • antioxidanten-werking : het oog is rijk aan vetzuren die gemakkelijk kunnen worden beschadigd door vrije radicalen zowel externe (tabak, pollutie, ...) als interne.

 

Volgens de WGO vormen zonlicht, vervuilde lucht en verkeerde eetgewoonten (voornaamste of bijkomende ?) oorzaken waarom het menselijk oog nu sneller cellulair oud wordt dan 50 jaar geleden.

 

Luteïne zou ook een rol spelen in de preventie van bepaalde kankertypen (colorectale, borst-, ...) en in de preventie van coronaire aandoeningen. Luteïne zou de chronische ontstekingstoestand milderen bij patiënten met ischemische hartklachten, door een directe invloed op het ontstekingsproces (verlaging van inflammatoire stoffen zoals IL-6 .

 

Astaxanthine :

 

Algen als spiruline bezitten veel zeaxanthine dat in vis wordt omgezet in astaxanthine (rode kleurstof in wilde zalm bv.). Astaxanthine :

 

      • wordt beschouwd als het sterkste antioxidant carotenoïde voor het neutraliseren van vrije radicalen : astaxanthine is 65x vrije radicaal-vanger dan vit C, 54x sterker dan bètacaroteen en 14x sterker dan vit E.

       

      • neutraliseert het singletzuurstof 11x beter dan bètacaroteen en 550x sterker dan vit E.

       

      • is het rode pigment in schaaldieren en bepaalde vissen ("wilde" zalm) ; dit pigment zou sterk werkzaam zijn tegen schade door blootstelling aan UV straling (natuurlijke anti-ontstekingseigenschappen), vooral omdat het in tegenstelling tot bètacaroteen en lycopeen de bloed-hersenbarrière én de bloed-retine barrière passeert waardoor de ogen, de huid, de hersenen en het zenuwstelsel beter worden beschermt met een verlaagd risico op zonnebrand/huidveroudering (collageenschade, rimpels, lentigos (lever- of ouderdomsvlekken)...), cataract, macula degeneratie, blindheid, dement worden en Alzheimer.

       

      • Krill-olie is rijk aan astaxanthine wat het ranzig worden van de omega3-vetzuren in de olie verhindert. Krillolie bevat ook : choline, kalium, zink, vitamine A, D en E.

       

      • astaxanthine als voedingssupplement : 2mg/dag (tot 8mg/jour) juist voor een maaltijd of met wat vet, of onder vorm van Krill-olie.

 

Noot :

De natuurlijke vorm van astaxanthine bezit 20x sterkere antioxidant-eigenschappen dan haar synthetische vorm. Daarnaast bevat wilde zalm een 400x hogere concentratie aan "natuurlijk" astaxanthine dan de gekweekte zalm. Meer nog, wilde zalm bevat eveneens duidelijk hogere gehaltes aan omega3 vetzuren...

 

 

 

Opletten :             

 

Bij patiënten met :

 

    • overgevoeligheid aan carotenoïden.

 

Zwangerschap/Borstvoeding :

 

    • geen problemen werden vastgesteld.

 

Mogelijke interacties met :

 

    • geen specifieke interacties te verwachten.

 

Te verwachten neveneffecten :

 

    • ?

 

Nutritionele behoeften :             

 

Carotenoïden - Luteïne, zeaxanthine :

 

Leeftijd

ADH (mg)

ODD (mg)

 

 

 

0 - 11 maanden

 

 

1 - 3 jaar

 

 

4 - 6 jaar

 

 

7 - 10 jaar

 

 

11 - 14 jaar

 

 

15 - 18 jaar   M

 

 

                      V

 

 

Volwassene M

 

 

                      V

 

 

+ 60 jaar       M

 

 

                      V

 

 

Zwangerschap

 

 

Borstvoeding

 

 

Andere :

 

 

 

 

 

 

 

ADH : Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

 

ODD : Orthomoleculaire Dagelijkse Dosis.

 

Praktisch :           

 

Gemiddelde dagdosis in voedingssupplementen : zeaxanthine 700mcg en luteïne 6mg (Harvard University).

Toxische dagdosis : ?

 

Volgens sommige onderzoekers moet men minstens 6mg luteïne per dag opnemen (AJR : 10mg/d). En daar luteïne vooral in groenten en (geel) fruit zit, bevat het dieet van de meeste mensen niet meer dan 1mg luteïne. Daarbij komt nog dat de consumptie van alcohol het risico op een tekort verergert.

 

De antioxidant-werking van luteïne wordt versterkt door de aanwezigheid van Zn, Vitaminen C en E.

 

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 17-mrt-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.