Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Kombucha            

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Kombucha is gefermenteerde, licht bruisende (groene of zwarte) thee.

 

Fermentatie is een biochemisch proces waarbij bacteriën of microscopische schimmels koolhydraten gebruiken om energie en nieuwe moleculen te produceren.

 

Kombucha, een frisse licht zure drank (pH 4.2) van Aziatische oorsprong, is het symbioot van een theezwam en een bacterie, in een gesuikerde voedingsoplossing, op basis van zwarte thee. Deze zwam, een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten (SCOBY : Symbiotic Culture of Bacterias and Yeast), produceert in ruil hiervoor waardevolle stoffen waaronder glucuronzuur, rechtsdraaiend L (+) melkzuur, vitaminen, aminozuren, antibiotische stoffen en andere producten (waaronder 1% alcohol). Als gevolg van de microbiële activiteit in de SCOBY daalt de pH (zuurtegraad neemt toe), wat leidt tot de vorming van gasbellen, die de drank zijn bruis geven.

 

Deze drank wordt dan ook gebruikt voor

 

  • het bestrijden van bindweefselaandoeningen : in de behandeling van oedemen

  • in ontgiftingsbehandelingen : de lever maakt alle dagen kleine hoeveelheden glucuronzuur aan, gebruikt bij de ontgiftingsprocessen (fixeren van toxines en zware metalen). Kombucha bevat hetzelfde glucuronzuur en ondersteunt en versterkt op deze wijze de ontgifting thv de lever

  • bij allergie : dankzij haar ontgiftingstimulerende werking

  • versterking van de lever- en nierfuncties

  • bij artrose, artritis : glucuronzuur kan urinezuurkristallen en andere afvalstoffen terug oplosbaar maken zodat ze via de nieren kunnen uitgescheiden worden

  • ontstekingen van het maagslijmvlies en bij aandoeningen van het glasachtig lichaam : neutraliserende werking van melkzuur,

  • ook bij trombose en tromboflebitis kan het helpen : de componenten van Kombucha werken in op de samenstelling van het bloed (cholesterol- en vetgehalte) en op de bloeddruk

  • verlaging van de nuchterglycemie (indien samen met een maaltijd)

  • door zijn invloed op de pH in het organisme, kan het zelfs tussen komen bij stoornissen in het zuur-base evenwicht :

 

   • bv. in de preventie van kanker : een tekort in de voeding aan rechtsdraaiend L (+) melkzuur leidt tot een gebrekkige celademhaling, tot suikerafbraak door gisting en tot de vorming van een mengsel van rechtsdraaiend (+) en linksdraaiend (-) melkzuur in de weefsels. Daar beide types zuren elkaar neutraliseren door hun tegengestelde chilariteit kan een tekort aan L rechtsdraaiend (+) melkzuur een verschuiving naar boven veroorzaken van de pH van het bloed (dus meer basisch). Zolang het L (+) melkzuur de overhand heeft in een weefsel ontstaat er geen kanker. Bij mensen met kanker is de pH van het bloed meestal hoger dan 7.56. Een gezond persoon vertoont in het algemeen een pH van het bloed lager dan 7.5. Kombucha zou deze pH-waarde duidelijk in de zure richting kunnen verschuiven.

 

Zie ook : Yoghurt bij "Melk en afgeleiden, gefermenteerde".

 

Opgelet : candidaproblemen kunnen tijdelijk verergeren bij het starten met Kombucha. Zijn ook te mijden : gefermenteerde voedingsmiddelen (kaas, melkproducten...) en voedingsmiddelen die gist bevatten (brood...). Zie ook : "Schimmelinfectie, Praktisch".

 

Geen metalen keukengereedschap gebruiken met Kombucha.

 

Kefir of kombucha: de vergelijking


Kombucha en kefir bevatten niet dezelfde micro-organismen, aangezien de eerste wordt gemaakt van SCOBY en de laatste van kefirkorrels. In kombucha zijn de dominante micro-organismen azijnzuurbacteriën en gisten, terwijl in kefir melkzuurbacteriën en gisten de dominante rol spelen in de fermentatie. De microbiële gemeenschappen van deze functionele dranken zijn ook heel verschillend omdat het substraat anders is: thee aan de ene kant, melk aan de andere kant.

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.