Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Parasitaire infectie        

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Parasieten zijn organismen die leven op de kap van hun gastheer. Zij komen vooral voor in tropische streken, onder invloed van klimaatomstandigheden of door een tekort aan hygiëne. In onze streken kennen we parasieten zoals protozoa, wormen, mijten, teken, luizen en vlooien.

 

In theorie wordt een soort dus enkel beschouwd als een "parasiet" wanneer het voordeel binnen de relatie duidelijk eenzijdig is in het voordeel van de parasiet (schadelijk tot dodelijk parasitisme) en in het nadeel van de gastheer.

 

In werkelijkheid bestaan er ook voor ons gunstige parasieten : virussen, bacteriën en schimmels die ons diensten bewijzen. Hun infecties hebben nut : milde infecties zijn niet schadelijk, integendeel, ze zijn absoluut noodzakelijk om het immuunsysteem te stimuleren.

 

Maar soms beginnen ze te woekeren.

 

Maar opgelet, zonder specifieke bloedanalyses, worden 9 op 10 parasitosen niet opgemerkt! Zie bv. "Nutribalans, Immuniteit". Meten is weten...

Overzicht inhoud :

Werkingswijze

 

Klassering van schadelijke parasieten in onze voeding

 

Gunstige parasieten in ons lichaam

 

Praktisch

 

Inhoud :

Werkingswijze :              

 

 

 

Regulerende T-cellen (Treg) zorgen normaal voor een evenwicht tussen de 2 immuunsystemen Th1 en Th2, en temperen de activiteit van zowel Th1 als Th2 (zie : "Immuniteit, antigeen respons"). Een dominantie van Th1 leidt tot auto-immuniteit en van Th2 tot allergie. Een overactief Th1-systeem onderdrukt het Th2-systeem en omgekeerd. Parasieten zouden Treg activeren om het immuunsysteem van de gastheer te temperen, zodat ze in hem kunnen overleven.

 

Klassering van schadelijke parasieten in onze voeding :              

 

In onze streken treden de meeste problemen met parasieten op in de darm, als darmwormen, met uitzondering van de seksueel overdraagbare infecties. Het zijn dan ook in het algemeen parasieten die voorkomen in of op het voedsel.

 

Veel voedingsmiddelen kunnen besmet zijn met parasieten. Het betreft vooral producten op basis van vlees en vis, maar ook bepaalde "exotische" voedingsmiddelen (kikkerbilletjes, huisjesslakken, slakken...). Parasieten komen ook voor op sommige groenten zoals sla, selder en peterselie, drager van larven door bewatering met besmet water.

 

De parasieten die voedselinfecties kunnen veroorzaken behoren tot 4 groepen :

 

    • nematoda : bv. Trichinella spiralis (trichinosis) ; infectie  via het zwijnen- en varkensvlees,

    • cestoda : bv. tenia (lintworm) ; infectie via rauw of te licht verhit besmet vlees van runderen, varkens of van vis,

    • trematoda : bv. Clonorchis sinensis en Opithorchis sp., beiden leverwormen ; infectie  via de consumptie van rauwe of onvoldoende verhitte voedingsmiddelen,

    • protozoa : bv. Giardia lamblia en Entamoeba histolytica ; via de consumptie van besmet water of van voedingsmiddelen behandeld met afvalwater. Ook Toxoplasma gondii behoort hierbij, via uitwerpselen van de kat en in vlees van o.a. varkens, geiten en schapen.

 

Gunstige parasieten in ons lichaam :              

Parasieten kunnen de gastheer niet alleen schade berokkenen maar ook diensten bewijzen. Zij zijn zelfs levensnoodzakelijk voor ons. Denk maar aan de bacteriën die onze darm bevolken. Wanneer ze de overhand krijgen en gaan woekeren, kunnen ze echter ziekte veroorzaken. Hetzelfde geldt voor virussen en schimmels. Het bewaren van een evenwicht tussen gastheer (ons lichaam) en parasiet is dus primordiaal.

 

In een gezond lichaam leven virussen, bacteriën, schimmels en andere parasieten in symbiose met de gastheer. Zij voeden zich met afval dat zich in onze darm, bloed en weefsels opstapelt. Zo helpen schimmels een overmaat suiker in de darmen weg, bacteriën ruimen rottende eiwitten op.

 

Maar gaan ze nu woekeren omdat er teveel afval dient opgeruimd of lokken zij ziekte uit? Woekering is het gevolg van een ziek lichaam. In een lichaam met geen of weinig afval hebben parasieten geen reden om te woekeren. De overmatige aanwezigheid van parasieten lokt op haar beurt bijkomende symptomen en ziekten uit.

 

Een overmaat suikers bv. zal gisten in de darm. Schimmels, die zich voeden met suikers, gaan dan woekeren en kunnen migreren naar andere lichaamsregio's. Dat leidt tot allerlei klachten en symptomen. Normaal wijst men de schimmel aan als oorzaak, maar dat is hij niet. De geraffineerde suiker is de oorzaak van de problemen.

 

Door het uitroeien van de parasiet(en) met medicatie en hun remmend effect op het immuunsysteem, kan het lichaam overdreven reageren op onschuldige stoffen (allergie) en zelfs op haar eigen weefsels (auto-immuniteit). Door parasieten uit te roeien, worden de Treg immers minder actief waardoor Th1 en Th2 overactief worden (zie hoger). In de geïndustrialiseerde wereld waar men steeds sterielere omgevingen creëert en waar men parasieten met alle mogelijke middelen uitroeit, komen allergieën en auto-immuunziekten (AIM) meer en meer voor. Colitis, de ziekte van Crohn, allergieën, diabetes... : in arme landen zijn die ziekten vrijwel onbekend. Maar in rijke landen waar ingewandswormen met antiparasitaire middelen worden vernietigd, zijn die ziekten snel in opmars.

 

Meer nog : onze gezonde ecosystemen zitten vol parasieten. Studies wezen uit dat infecties met bepaalde soorten wormen (helminth) het Th2 systeem activeren, waardoor het Th1 systeem afgeremd wordt. Hun toepassing bij Reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte gekenmerkt door een overactief Th1-systeem, leidde tot een onderdrukking van de inflammatoire immuunrespons met minder klachten Matisz CE, McDougall JJ, Sharkey KA, McKay DM. Helminth parasites and the modulation of joint inflammation. J Parasitol Res. 2011;2011:94616  . Identieke resultaten werden bereikt met wormen bij de ziekte van Crohn (zweepworm - Trichuris trichiura) & , bij allergie tegen huisstofmijt (mijnworm - Ankylostoma duodenale), en zelfs bij MS (AIM met varkensworm - Trichuris suis) wat zorgde voor een vertraging van het ziekteproces, een verbetering van de functionaliteit bij de MS-patiënten, minder terugvallen en langere remissie-perioden   & Correale J, Farez MF. The impact of parasite infections on the course of multiple sclerosis. J. Neuroimmunol. 2011 Apr;233(1-2):6-11  . Parasieten zijn hier het medicijn!

 

Praktisch :              

 

Het gebruik van drinkbaar water, zowel voor de consumptie als voor de irrigatie en het reinigen van voedingsmiddelen, staat vooraan in de preventie van parasitaire infecties.

 

Het voldoende verhitten van voedsel voor hun consumptie vermindert in belangrijke mate het risico op een parasitaire infecties. Fruit en groenten die rauw worden gegeten moeten voor hun consumptie zorgvuldig afgespoeld worden.

 

In elk geval dienen, indien mogelijk, overdreven hygiëne, overmatig gebruik van antibiotica en ontwormmiddelen  vermeden te worden. Het volledig uitroeien van parasieten (virus, bacterie, schimmel, worm...) heeft heel wat nadelen voor onze gezondheid én leidt tot mutaties met resistentievorming tegen geneesmiddelen.

 

Voorkom een overmaat pathogene stoffen en/of pathogene micro-organismen op een natuurlijke manier, zodat ze niet volledig uitgeroeid worden en hun gunstige effecten op onze gezondheid behouden. Wij hebben hen nodig.

 

Volgende planten zijn in staat meer dan 100 soorten parasieten te doden (niet uitroeien), zonder bijwerkingen :

 

    • Zwarte walnoot (Juglans nigra) :

      • vooral de groene bolster heeft antiparasitaire eigenschappen : antiviraal, antibacteriëel, antischimmel en wormdrijvend.

      • 3 x 20 druppels tinctuur per dag

    • Kruidnagel (Eugenia caryophyllata) :

      • doodt wormen, bacteriën en bepaalde pathogenen in voedsel (Campylobacter, Salmonella E, E. coli, Listeria et Stafyllokokken). Werkt ook antiviraal op Herpes type 1 en CMV (Cytomegalovirus). Kruidnagel stimuleert de leverontgifting.

      • kruidnagel extract 3 x 250mg/dag

    • Alsem (Artemisia absinthium) :

      • wormafdrijvend, antiparasitair (bacterie, schimmel) ; bevordert de productie van gal en de leverfunctie.

      • 3 tot 5g waterig extract per dag

      • 3 x 10 druppels tinctuur per dag

    • Andere planten tegen parasieten :

      • Vlozaad (Plantago ovato)

      • Knoflook (Allium sativum)

      • Pompoen, ongepelde pitten (geroosterd)

      • Papaja, zaden (gedroogde)

      • Prei, ajuin, radijs, venkel, gember, aloë vera...

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.