Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Het bionutritioneel profiel

 

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Ons voedingsgedrag en ons emotioneel gedrag worden zeker beïnvloed door onze cultuur, onze familiale gewoonten, door de media en door de stress van elke dag.

 

De staat van het organisme, onze voedingsstaat, beïnvloedt echter ook, onder andere, het evenwicht tussen de catecholamines (dopamine, noradrenaline en adrenaline) en serotonine, allen neurotransmitters welke betrokken zijn bij het versturen van berichten naar lagere zenuwbanen ; op deze wijze bepalen zij ons voedingsgedrag thv van de hypothalamus en ons emotioneel gedrag o.a. thv van de locus coerulus, een hersenstreek.

 

Overzicht inhoud :

 

Voedingsdeficiëntiefasen

 

Voedings- en emotioneel gedrag

 

Het samenspel van de neurotransmitters

 

De biochemische individualiteit

 

Praktisch : starten met een goed ontbijt

 

Inhoud :

 

        

Voedingsdeficiëntiefasen :

 

    1. Preliminaire fase :

De weefselopslag van het nutriënt is uitgeput, de nutriëntensilo's geraken stilzwijgend leeg.

 

 

---> vitaminen, mineralen tekorten.

 

 

    1. Biochemische fase :

Stille destructie of inactiviteit van de enzymen door gebrek aan cofactoren.

 

      • karacteristieken van tekorten als indicatiecriteria : zie "Nutribalans".

 

---> vitaminen, mineralen tekorten.

 

 

    1. Fysiologisch - psychische fase :

Gedrags- en psychologische symptomen tot psychosen.

 

      • biologische preklinische technieken, preventie-technieken : zie : "Nutritionele therapie".

      • klassieke screening : mammografie, Guthrie-test (bij de geboorte), cervix uitstrijkje...

 

---> diffuse functionele klachten, gebaseerd op tekorten.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zieke gaat bij arts :

 

    1. Klinische fase :

 

Klassieke symptomatologie.

 

      • Klassiek onderzoek : klinisch (BD, auscultatie...), technisch (echografie...), labo (bloed, urine...),

 

---> ziekte-etiket.

 

 

    1. Anatomische fase :

 

Histologische afwijkingen en eindstadia.

 

      • Klassiek onderzoek : anatomisch, pathologisch met biopsie, cytologie, punctie...

 

---> tumor, maagzweer...

 

        

Voedings- en emotioneel gedrag :

 

Ter hoogte van de hypothalamus liggen er 2 zones die tussen komen in de regulatie van ons voedingsgedrag.

De paraventriculaire kern :

(het verzadigingscentrum voor gluciden)

 

Deze kern bevat alfa2-noradrenerge en serotoninerge receptoren, met resp. een inhiberend en stimulerend effect op het verzadigingscentrum voor de gluciden.

 

Het cortisol, welke vrijkomt bij aanhoudende chronische stress, verhoogt het aantal alfa2-noradrenerge receptoren :

 

      • vandaar de hunker naar suikers bij stress of gewoonweg in geval van onvoldoende synthese van serotonine

        • of anders verwoord :

          • een onevenwicht in de verhouding noradrenaline/serotonine tengevolge van een te zwakke synthese van serotonine of veroorzaakt door een tekort aan receptoren ligt aan de basis van een verstoring van het voedingsgedrag gepaard gaande met compulsief gedrag voor suikers, hunker naar suiker, tussendoortjes en polyfagie (vraatzucht) na het vasten.

 

De laterale hypothalamus :

(het hongercentrum voor proteïnen)

 

Dit gebied bevat dopaminerge en beta2-noradrenerge receptoren, met resp. een inhiberend en stimulerend effect op het hongercentrum voor proteïnen. Stimulatie veroorzaakt aldus een vermindering van de honger naar proteïnen.

 

      • vandaar de invloed van bepaalde amfetaminerge preparaten (die de vrijstelling van catecholamines stimuleren en de heropname van noradrenaline en dopamine remmen) op het hongergevoel.

        • doch in geval van verminderde serotonine-synthese, kunnen deze stoffen de noradrenaline/serotonine verhouding danig verstoren.

          • het voedingsverdrag kan in dit geval verschuiven naar de suikers met verhoogd risico op humeurveranderingen gepaard gaande met onrustig, impulsief, intolerant gedrag samen met gevoelens van frustratie, angst, inslaapproblemen, hartritmestoornissen...

 

        

Het samenspel van neurotransmitters :

 

Het samenspel van de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en serotonine is heel belangrijk :

 

      • de rol van dopamine is belangrijk op de initiatie van de intellectuele en fysische activiteit

      • de rol van noradrenaline op het continuïteit van de activiteiten gedurende de dag

      • de rol van serotonine op de versterking van het verzadigingsgevoel (vooral voor suikers) en voor bedaren van het zenuwstelsel op het einde van de dag in voorbereiding voor het slapengaan

 

 

De intensiteit van de catecholamines-synthese

 

      • is afhankelijk van de accumulatie van fenylalanine en tyrosine, twee neutrale AZ waarvan het verbruik thv de spier wordt geregeld door insuline. Het transport van deze AZ van het plasma naar het cerebrospinaal vocht (door de bloed-hersenbarrière heen)  veronderstelt een actief transport mechanisme gemeenschappelijk aan meerdere AZ (tryptofaan, fenylalanine, tyrosine, valine, leucine, isoleucine).

 

 De centrale accumulatie van fenylalanine en tyrosine zal afhangen van hun relatief belang ten opzichte van de andere AZ.

 

De intensiteit van de serotonine-synthese

 

      • is afhankelijk van de accumulatie van tryptofaan ten opzichte van de aanwezigheid van fenylalanine, tyrosine, valine, leucine en isoleucine, 5 AZ waarvan het verbruik thv de spier wordt geregeld door insuline. Het transport van tryptofaan van het plasma naar het cerebrospinaal vocht (door de bloed-hersenbarrière heen)  veronderstelt een actief transport mechanisme gemeenschappelijk aan de andere neutrale AZ (tryptofaan, fenylalanine, tyrosine, valine, leucine, isoleucine).

 

 De centrale accumulatie van tryptofaan zal afhangen van hun relatief belang ten opzichte van de andere hierboven vermelde AZ.

 

De verhouding Tryptofaan / Phe Tyr Val Leu Iso (normaal 0.08 à 0.16)

 

      • stijgt na inname van gluciden (tengevolge van de vrijstelling van insuline, welke een verbruik van neutrale AZ thv de spier veroorzaakt).

 

      • vermindert na inname van proteïnen tengevolge van de stijging aan neutrale AZ :

 

        • een verhouding lager dan 0.04 komt niet zelden voor bij insulino-resistente obese patiënten

        • een zo'n lage verhouding kan ook gezien worden bij heel magere patiënten met verslavingsverschijnselen en een compulsief gedrag voor gluciden.

 

Zie ook : Neurotransmitters : "Beïnvloeding van hun synthese".

 

        

De biochemische individualiteit :

 

Elk individu is biochemisch uniek : enerzijds heeft elk individu genetisch bepaalde eigen behoeften aan nutriënten ; anderzijds kunnen deze behoeften elk moment variëren volgens omgevings- en conditionele factoren. Daarbij vertonen, naargelang het individu, de verschillende weefsels andere behoeften.

 

Tenslotte, varieert de vertering en de selectieve absorptie van nutriënten enorm en hangt af van de functionele staat van de darm bij het individu, van de aanvoer van prebiotica en probiotica, van de zuurgraad (pH) van de verschillende darmgedeelten, van de kwaliteit van het opgenomen voedsel, enz...

 

Het is evident dat de fysiologische dynamiek ook de behoeften gaat mede bepalen : een sportbeoefenaar heeft andere behoeften (antioxidantia...) dan een pantoffelheld! Elk individu is verschillend en vraagt een individuele benadering.

 

 

Zie ook : "Nutribalans".

 

        

Praktisch : een goed ontbijt

 

Dankzij een goed ontbijt zorgen serotonine en adrenaline van 's morgens vroeg voor een happy day. Een juist ontbijt verbetert het geheugen en het concentratievermogen tijdens de dag, want de hersenen hebben daarvoor glucose en vetten nodig. Samengestelde koolhydraten uit ongeraffineerde graanproducten zorgen voor de juiste suikers maar ook voor het aminozuur tryptofaan, voorloper van serotonine (hersenen en darm) en voor fenylalanine en tyronine, voorlopers van adrenaline (bijnier).

 

    • serotonine maakt dat we ons goed in ons vel voelen ; serotonine bepaalt onze dagelijkse stemming omdat het sterk ons humeur, gedrag, onze eetlust, libido en slaapkwaliteit beïnvloedt. 's Nachts wordt serotonine omgezet in melatonine, zodat we goed slapen. Een laag serotoninegehalte veroorzaakt slaapmoeilijkheden, depressie, zwaarmoedigheid en te weinig eetlust.

 

    • adrenaline is essentieel om de dag actief te beginnen en zich de hele dag goed te voelen ; adrenaline bepaalt de fitheid, de alertheid, de reactiviteit en het fight-flight (vecht-vlucht) mechanisme tijdens de dag.

 

Om deze functies te kunnen uitvoeren werkt adrenaline samen met insuline (pancreas). Tijdens een goed ontbijt wordt insuline vrijgegeven om glucose in de cellen te krijgen (energieproductie), niet alleen om de dag optimaal te beginnen maar ook verder de dag door te gebruiken. Adrenaline brengt het glucoseniveau terug in balans zodat het bloed niet te weinig glucose krijgt (hypoglykemie). Een insulinesecretie wordt dus steeds gevolgd door een adrenalinerespons om de glykemie constant te houden en alert te blijven functioneren. Adrenaline werkt hier zoals glucagon (pancreas) antagonistisch met insuline.

 

Zonder een gezond ontbijt zal het organisme hier niet in slagen en beginnen wij de dag met onvoldoende energie en een lage psychische drempel.

 

Zie ook : "De type levensstijl".

 

 

         

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 17-mrt-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.