Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

MSM (methyl sulfonyl methaan)

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Lichaamseigen stof rijk aan organisch zwavel, die vooral voorkomt in het collageen thv de huid, de gewrichten en de bloedvatwanden.

 

MSM, een zwavelverbinding, komt voor in geringe hoeveelheden in verse voedingsstoffen. Voedselbereiding vernietigt daar nog een groot deel van. De concentratie aan MSM in het organisme vermindert ook met de leeftijd.

 

Dit betekent dat de kritische hoeveelheid MSM nodig in het lichaam voor een optimale werking zelden bereikt wordt. De vele lichaamsprocessen waarbij zwavel betrokken is functioneren dan minder goed, wat op den duur allerlei degeneratieverschijnselen tot gevolg heeft.

 

MSM wordt bereid uit lignine (van dennen bv).

 

MSM vertoont een toxiciteit vergelijkbaar met water, dus verwaarloosbaar ; zoals water is MSM ook een polaire molecule.

 

Methyl-sulfonyl-methaan (MSM) is een sterk therapeutische niet toxische stof die stekende pijnen verzacht, ontstekingen afremt, het bloedvolume verhoogt, spierkrampen vermindert en littekenweefsel verzacht. MSM is een bron van gemakkelijk opneembaar organisch zwavel, nodig voor de vorming van bindweefsel en in de synthese van collageen thv gewrichten, spieren, huid, haren en nagels.

 

Natuurlijke bronnen :            

 

Fruit, groenten rijk aan zwavel (look, asperge, kool, broccoli, spruitjes, ...), zaden, melk, wieren, vlees, zeevruchten, ...

 

Situering in het organisme :            

 

MSM (metylsulfonylmethaan) is een natuurlijke vorm van zwavel. Een lage concentratie in ons lichaam geeft aanleiding tot vermoeidheid, zwaarmoedigheid, gevoeligheid (lichamelijk, geestelijk en voor stress).

 

Methyl Sulfonyl Methaan is een natuurlijke vorm van gebonden zwavel die men in alle levende organismen terugvindt. Zwavel speelt een belangrijke rol in het metabolisme van eiwitten, spieren, bindweefsel, huid, kraakbeen, maar ook van haar. Haren en nagels bestaan grotendeels uit keratine, een taai eiwit met een hoog gehalte aan zwavel. Ook vitamines en andere voedingsstoffen worden beter opgenomen in de cellen als ze samen worden ingenomen met MSM. Bovenstaande stoffen werken synergetisch en optimaliseren de vorming van kraakbeen en bindweefsel.

 

MSM is echter vooral bekend omwille van zijn PIJN begeleidende rol en wordt zo toegepast bij artritis, artrose, rug- en hoofdpijn, migraine,  spierpijn, ontstekingen, en verstuikingen enz. Het bevordert de doorlaatbaarheid van onze cellen, verwijdt bloedvaten, ontspant de spieren en steunt het weerstandsvermogen. MSM wordt met succes toegepast bij allergieën (hooikoorts, astma), auto-immuunziekten (myastenia gravis, systemische lupus erythematodes), emfyseem, interstitiële cystitis, systemische sclerose en zelfs snurken (nasale toediening).

 

  • MSM is een stof die normaal vrij in het bloed circuleert : het bevordert de ontspanning van de spieren en verbetert de lokale doorbloeding.

 

  • MSM, als bouwstof voor zwavelrijke weefsels en als onmisbaar element bij de synthese van chondroïtine- en glucosamine sulfaat, en van hyaluronzuur, zorgt voor het herstel van bindweefsels in de huid, haar, nagels, gewrichten, maag en ingewanden, de vliezen rond spieren, pezen, gewrichtskapsels, de bloedvaten : dus overal waar het nodig is.

 

  • MSM vertoont een uitgesproken anti-inflammatoire werking door het verhogen van het gehalte aan bijzondere zwavelverbindingen zoals gluthation, cysteïne en methionine, die betrokken zijn bij de ontgifting en bij het neutraliseren van vrije radicalen, noodzakelijk voor de vorming en de restauratie van de cellulaire matrix van het kraakbeen. MSM zou in de aders de atheromateuze plaque afbreken die wordt geassocieerd met een chronische ontstekingstoestand.

 

  • MSM levert het zwavel bij de synthese van cysteïne en methionine. Deze zwavelverbindingen ageren ook als antioxidant en versterken op deze wijze de weerstand van het organisme.

 

 

  • MSM verbetert de absorptie van mineralen/nutriënten en de eliminatie van afvalstoffen door de doorlaadbaarheid van de celmembranen te verbeteren, met een verhoging van het energiepeil als gevolg.

 

  • MSM is een zuur : wat de opname van mineralen verbetert en de splitsing van eiwitten bevordert (dus minder rotting). MSM ondersteunt het behoud van een normale zuurgraad in de maag en bevordert een natuurlijke stoelgang.

 

MSM is eigenlijk een metaboliet van DMSO (dimethylsulfoxide), een krachtig antioxidant ; MSM vertoont dezelfde eigenschappen maar bezit  geen antioxidant-eigenschappen. Tengevolge van de neveneffecten welke optreden is het gebruik van DMSO echter in supplementen verboden.

 

Rol in het organisme :            

 

MSM

 

  • is een bouwsteen van de celmembraan, versterkt haar en nagels

  • is een carrier (drager) voor mineralen,

  • is een krachtig anti-inflammatoir middel :

   • ontzwelt de weefsels ---> betere bloeddoorstroming, betere zuurstofvoorziening in de beschadigde weefsels

    • vandaar het gebruik van MSM als smeermiddel bij het verlichten van spier- en gewrichtspijnen (in associatie met glucosamine, een kraakbeenregenerator)

    • maar ook voor het verlichten van de symptomen bij hooikoorts

    • en zelfs met succes bij ratten in de behandeling van lupus, een inflammatoire weefselziekte

  • noodzaakt effectief minder zuurstof voor de cellen : belangrijk bij celbeschadiging,

  • zou ook helpen tegen snurken,

  • zou helpen bij maag- en darmaandoeningen (maagzuur, oprispingen, diarree, krampen, ...).

 

Naast methionine en cysteïne is MSM een belangrijke bron van zwavel voor het organisme :

 

 

Opletten :             

 

Bij patiënten met :

 

  • ?

 

Zwangerschap/Borstvoeding :

 

  • geen problemen werden vastgesteld ; toch bestaat er onvoldoende bewijskracht om de veiligheid tijdens de zwangerschap en/of de lactatieperiode te bevestigen

 

Mogelijke interacties met :

 

  • anticoagulantia, aspirine ? : MSM zou de bloedplaatjesaggregatie kunnen beïnvloeden waardoor combinatie met bloedverdunners best vermeden wordt.

  • MSM kan de uitslag van bepaalde leverfunctietesten beïnvloeden, daarom is het aan te raden om minstens vier dagen vóór de test de stoppen met het gebruik.

 

Te verwachten neveneffecten :

 

  • het optreden van nevenwerkingen na orale inname van MSM is weinig waarschijnlijk : bij gevoelige personen kunnen gastro-intestinale stoornissen optreden (darmkrampen, lichte diarree, e.d.). Men adviseert dan best om de dosering van MSM over de dag te spreiden of de dosis te verlagen om nadien weer terug op te bouwen.

 

Praktisch :            

 

Gebruikelijke dagdosis in voedingssupplementen : 1500 tot 5000mg.

Toxische dagdosis : ?

 

MSM is een veilig voedingssupplement, aangewezen bij een tekort aan zwavel, zonder bijwerkingen (treden niet op bij geleidelijke opvoering van de dosis vanaf bv. 1g/dag) :

 

  • bij milde klachten, volstaan gewoonlijk 2 à 4g per dag ; van zodra de pijn is verdwenen, verder gaan met 250 - 750mg per dag (eventeel samen met vit C)

  • bij allergie en astmasymptomen : meestal 5g/dag

  • bij spierkrampen : 4 à 8g/dag

  • bij chronische pijn : 4 à 8g/dag

 

MSM belast de lever niet en vertoont geen interacties met andere geneesmiddelen. Steeds innemen met wat voedsel of na een maaltijd. Niet 's avonds innemen. MSM kan de lichaamsgeur versterken.

 

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.