Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

GABA            

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Gamma amino boterzuur

 

Neurotransmitter in de hersenen gevormd uit glutaminezuur (glutamaat, Glu ).

 

Glutamaat  ---> vit B6, Mn, Taurine ---> GABA

 

GABA veroorzaakt het openen van de chloorkanalen in de interneuronen van het CZS, voornamelijk de substantia nigra, de globus pallidus en de hypothalamus.

 

In het centrale zenuwstelsel bestaat er een grote mate van samenwerking en interactie tussen glutamine, glutaminezuur en GABA. De stimulerende werking van glutaminezuur wordt gecompenseerd door de kalmerende werking van GABA. Glutamine, brandstof van de hersenen, dient als regulator in de wisselwerking tussen glutaminezuur en GABA. Een balans tussen deze drie aminozuren moet voor een evenwichtige hersenstofwisseling zorgen.

 

GABA is de belangrijkste rustgevende stof in de hersenen. GABA is de meest alomvertegenwoordigde remmende neuro-modulator of -transmitter bij volwassenen. GABA verlaagt de prikkelgevoeligheid van het centraal zenuwstelsel (CZS), en bezit alzo kalmerende, angstwerende en spierelaxerende eigenschappen. GABA verbetert de kwaliteit van de slaap (bevordert de diepe slaap) en ontspant zowel de geest als het lichaam. Hier tegenover staat dat hij exciterend werkt gedurende de embryonale ontwikkeling.

 

GABA speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de hyperactiviteit van zenuwcellen die gepaard gaat met angst, stress en vrees. Een tekort aan GABA lijkt ook een centraal probleem te zijn bij depressie, hoewel onderzoekers herhaaldelijk geen verband hebben gevonden tussen een laag serotoninegehalte en depressie.

 

GABA is betrokken bij de regulatie van de hartslag en de bloeddruk. GABA brengt ontspanning en komt tussen bij de beheersing van angstgevoelens. Asana's beoefenen (yoga) verhoogt de GABA vrijstelling in de hersenen.

 

Bij GABA daling : epilepsie aanvallen, stuipen, krampen, daling van de stimulerende activiteit van vitamine C : mogelijke relatie GABA/vit C ?

 

GABA stuurt de gecontroleerde continue regeneratie van alfa-pancreascellen (maken glucagon aan) en hun transformatie naar insuline-producerende bèta-cellen, zonder enige genetische aanpassing. De op deze wijze gevormde cellen zijn functioneel en konden meermaals een chemisch geïnduceerde diabetes bij muizen corrigeren .

 

 

Beïnvloeding :            

 

  • farmaca zoals benzodiazepines alsook inositol activeren GABA : ze versterken de neurotransmissie over GABA-erge synapsen

  • vitamine B6, als het actieve pyridoxalfosfaat, activeert de GABA-synthese, waardoor de slaperigheid stijgt

  • AZ zoals taurine stimuleren de omzetting glutamaat  ---> GABA

  • AZ zoals lysine, theanine en glycine versterken de werking van GABA

  • het AZ arginine inhibeert de absorptie van glutamaat

  • alcohol activeert de aanmaak van GABA : alcohol is ook een krachtige GABA-agonist. De meeste waargenomen positieve effecten van alcohol... zijn te danken aan het vermogen van ethanol om ook GABA-receptoren te activeren, zowel in de hersenen als elders (darm).

  • ketonlichamen : regulatie van de neurotransmissie met verlaging van het glutamaat- en een verhoging van het GABA-gehalte. Glutamaat is onze belangrijkste exciterende neurotransmitter. Een overmatige aanwezigheid zou de dood van neuronen betekenen. GABA werkt omgekeerd : als een verzachtend natuurlijk kalmeermiddel.

  • supplementen die GABA helpen verhogen zijn onder andere N-nicotinoyl GABA of nanoliposomale varianten van GABA, kava, valeriaanwortel en cannabinoïden zoals CBD en CBG. Andere manieren om GABA te verhogen zijn lichaamsbeweging, meditatie, mindfulness training, ademhalingsoefeningen en yoga, die GABA verhogen door je in een parasympathische staat te brengen.

  • ...

 

 

Indicaties :            

 

  • angsten : 200mg GABA, 4 x per dag

  • geestelijke achterstand, hersenveroudering, mentale retardatie : 1 à 3 g GABA/d + Mn

  • manisch gedrag

  • epilepsie, hoge bloeddruk

  • beroerte, gedeeltelijke verlamming, spraakmoeilijkheden, geheugenstoornis, hersentrombose, ... : 2 à 3g/d gedurende 1 à 2 maanden

  • Alzheimer, migraine : 2 à 3g/d

 

Noot :

De GABA-molecule zou de bloed-hersenbarrière niet of moeilijk kunnen passeren (studies over dit onderwerp hebben zeer uiteenlopende conclusies opgeleverd). Is dit het geval dan is de inname van GABA via de voeding of via voedingssupplementen niet nuttig. Het GABA-niveau verhogen kan ook met een voldoende aanvoer van glutamine in combinatie met vitaminen B3, B6 en B12.

 

            

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 11-jul-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.