Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.
Laatste bijwerking : 2023-04-04
Migraine is een familiale aandoening en is, samen met clusterhoofdpijn (Hortonmigraine) en spanningshoofdpijn, een vorm van primaire hoofdpijn : dat is hoofdpijn die op zichzelf staat en dus niet het gevolg is van bloedingen, tumoren of infecties.
Migraine is een bijzondere neurologische aandoening, een bijzondere vorm van hoofdpijn met specifieke kenmerken : eenzijdige en kloppende pijn zoals hartkloppingen op een precieze plaats, de pijn is voldoende ernstig om de dagactiviteit te verstoren. Een positief antwoord op deze 3 criteria wijst op een migraine-toestand. Om van migraine te kunnen spreken moet er daarnaast nog minstens één geassocieerd symptoom optreden : fotofobie (overgevoeligheid voor licht), fonofobie (overgevoeligheid voor geluid), misselijkheid en braken.
De manier waarop migraine voorkomt, is heel variabel. Er zijn mensen die een paar aanvallen per jaar hebben, maar er zijn ook mensen die elke dag last hebben. Dat maakt het zo mysterieus. De eerste crisis treedt meestal op vóór de leeftijd van 50 jaar. Migraine komt meer voor bij vrouwen (15%) dan bij mannen (6%). Zonder behandeling duurt een crisis 4 à 72 uren. Het betreft hier een chronische pathologie, wat wil zeggen dat de behandeling niet geneest maar de ziekte periodiek terug opduikt.
Voor het organisme kan migraine ook een middel vormen, gericht tegen de gevaren van oxidatieve stress op de neuronen. Bewijs werd geleverd dat migraine kan beschouwd worden als een nuttig mechanisme om de hersenen te beschermen en te herstellen. De verschillende processen die één na één aflopen tijdens een migraine-crisis zouden zich integreren in een globale neuroprotectieve actie, met de bedoeling de anti-oxidant verdedigingssystemen te versterken, de productie van pro-oxidante moleculen te remmen en de vrijstelling van groeifactoren te bevorderen, zodat bestaande neuronen beschermd en nieuwe gevormd worden.
Zo bekeken is migraine geen ziekte meer, maar een symptoom van ordeverstoring, zoals koorts en hoest op zich geen ziekte zijn maar de uiting van een reactie van het immuunsysteem tegen een pathogeen agens.
Migraine is een goedaardige aandoening, zelden is migraine een teken van hersenletsel. Er is een verhoogd risico op CVA wanneer de migraine-crisis wordt voorafgegaan door neurologische tekens (met aura), en wanneer de persoon rookt en de pil neemt.
Noot :
* Hoofdpijn daarentegen kan 30 minuten tot ... een week duren, is steeds bilateraal en diffuus en veroorzaakt een constante spanningspijn (spanningshoofdpijn : gevoel van met het hoofd in een klem te zitten, meestal in verband gebracht met stress en spierspanning) en is niet vergezeld van verteringssymptomen, maar soms wel van foto- of fonofobie.
* De classificatie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) plaatst cerebrovasculaire accidenten (CVA) voortaan als een neurologische pathologie en niet langer als een cardiovasculaire.
Link met andere pathologieën (co-morbiditeit)
Buik-migraine en het syndroom van cyclisch braken
Inhoud :
Migraine is een ontsteking van het hersenvlies, een beschermende laagje voor de hersenen. Hierbij wordt de trigeminus (drielinkszenuw) geactiveerd die het hoofd bezenuwt. Langs deze weg geraakt het pijnsignaal in de hersenen thv de thalamus (bij blootstelling van de ogen aan licht wordt dit pijnsignaal versterkt daar sommige ganglioncellen in de retina die rechtstreeks in verbinding staan met het pijncentrum in de thalamus).
---> het dragen van oranje brilglazen zou de pijn verzachten.
Het exacte mechanisme dat de crisissen uitlokt is nog onbekend. Men weet dat bepaalde "gebeurtenissen" een dilatatie, contractie of/en een ontsteking veroorzaken van de bloedvaatjes in de hersenen. Het bloed dat door die uitgezette/samengetrokken of/en ontstoken/gezwollen bloedvaten stroomt veroorzaakt de kloppende pijn, kenmerkend voor migraine. Pijngevoelige zenuwuiteinden rond de bloedvaten zouden waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in het ontstaan van migrainepijn. Deze pijn is steeds eenzijdig gelokaliseerd. Recente studies wijzen als oorzaak van migraine een onvolledig netwerk van bloedvaten aan thv de "Cirkel van Willis". Delen van die cirkel blijken bij migrainepatiënten vaak te ontbreken... .
Een migraine-aanval blijkt zich te organiseren rond 2 assen :
Een neurodigestieve as :
Tijdens de aanval treedt een gastro-intestinale stase op, waarschijnlijk tengevolge van een centrale en perifere dopaminerge overgevoeligheid... (43% van de migraine-aanvallen gaat gepaard met gastro-intestinale stase...) (zie ook : "Dopamine").
Deze stoornissen kunnen al dan niet symptomatisch zijn (misselijkheid, braken) of asymptomatisch : zij gaan gepaard met wijzigingen in de gastro-intestinale absorptie (dit kan verklaren waarom bepaalde orale middelen tegen migraine niet doeltreffend zijn).
Een neurovasculaire as :
Een migraine aanval gaat ongetwijfeld gepaard met vasculaire stoornissen. In het CZS, buiten de cortex, zouden de hypothalamus, het pijncontrole- en het braakcentrum een rol spelen.
De migraine-aanval gaat gepaard met wijzigingen van het bloedstroom in de hersenen waarschijnlijk door variaties in de diameter van de bloedvaten (vasodilatatie door ontregeling van de NO-synthese met CGRP (calcitonin gene-related peptide) als boodschappereiwit). Deze dilatatie van de bloedvaten is nochtans niet de oorzaak maar het gevolg van migraine. Haar oorsprong dient eerder gezocht te worden in een alteratie van het perifeer zenuwstelsel met ontwikkeling van een zenuwontsteking (inflammatie door prostaglandines), de oorzaak van de pijn bij migraine.
Bij migraine met aura werd, juist voor het optreden van de sensoriële verschijnselen, een verhoogde vrijstelling van serotonine ter hoogte van de hersenstam vastgesteld. Men beschouwt de verhoogde vrijstelling van serotonine als een verdedigingsmechanisme van het organisme.
Anderzijds daalt tijdens de aanval het serotonine-gehalte in de plaatjes en stijgt de excretie van serotonine en zijn metaboliet, het 5-hydroxy-indolazijnzuur, in de urine... ; een tekort aan serotonine in de hersenen verergert nog de ontsteking, de vasodilatatie en de pijn, waardoor een crisis wordt uitgelokt. Daar serotonine de expressie van de hersenfuncties (motorische, emotionele...) remt, maakt een daling van het serotonine-gehalte de migraine-patiënt hypergevoelig.
Een ketogeen dieet (alsook het New Atkins-dieet in de startfase) kan hier helpen : dit dieet arm aan suikers maar rijk aan vetten maakt ketonlichamen aan die :
Noot :
Tyrosine (een precursor van dopamine), aanwezig in o.a. chocolade en kaas, zou een uitlokkende factor kunnen zijn.
Een tekort aan melatonine werd vastgesteld bij de migraine-patiënt : serotonine is immers de voorloper van melatonine. Supplementen melatonine kunnen duidelijk helpen migraine-aanvallen te voorkomen .
Vandaag lijken de wortels van migraine te liggen in de Nervus trigeminus. Een hypergevoelig zenuwstelsel zou de pijn uitlokken. Proeven met middelen die de overactieve cellen moeten kalmeren, ogen bijzonder veelbelovend. Het blijft echter een mysterie waarom die zenuwcellen zo fel reageren. Erfelijkheid speelt hierbij zeker een rol. Maar wat is het eigenlijk dat je overerft als je migraine overerft? Waarom jij en niet ik?
De uitlokkende factoren kunnen van persoon tot persoon verschillen. Dikwijls zijn meerdere factoren in het spel. De ziekte Migraine is de herhaling van aanvallen en we moeten op zoek naar de uitlokkende factoren.
De meeste uitlokkende factoren van migraine werden recent gelinkt aan toestanden van oxidatieve stress . Zij brengen de hersenen uit hun balans. Ketonen zorgen hier voor een verlaging van de oxidatieve stress, door waarschijnlijk direct in te werken op de oorsprong van migraine .
emotionele stress (overspannen, verdriet, woede, zorgen, zelfs geluk)
angst en depressie (migraine komt 2 x meer voor bij depressieve patiënten)
fysische stress (tijdens en na een intense fysische inspanning, allergische reactie, roken, slaaptekort...)
omgevingseffecten (licht, geluiden, geuren, drukte, seizoensverandering, onweer...)
klimaatveranderingen : weerfenomenen zoals fel zonlicht, extreme hitte of kou en hoge luchtvochtigheid, zijn bekende triggers voor migraine. Ze verstoren de balans van chemische stoffen in de hersenen...
Sommige triggers die migraine uitlokken hebben te maken met de energievoorziening : teveel alcohol, teveel coffeïne, een maaltijd overslaan, slaaptekort...
Andere triggers :
genetische aanleg : verbanden werden gevonden tussen migraine en varianten van 3 genen (TRPM8, LRP1 en PRDM16) ; welke de inbreng is van elk gen is nog onbekend
kinderen met ASS (autisme-spectrumstoornis) met verhoogde gevoeligheid voor sensorische prikkels en angst hebben meer kans op migraine. 70 procent van die kinderen heeft hypersensitiviteit. Ook ADHD en het tourettesyndroom zijn genetisch gelinkt aan migraine.
vrouwelijk geslacht (3 x meer vrouwen dan mannen worden getroffen door migraine)
hormonale veranderingen (de pil, menstruatie, pijnlijke maandstonden, endometriose,...) :
in de premenstruele periode bv., door een onevenwicht tussen oestrogenen/progesteron (teveel oestrogeen/te weinig progesteron) waardoor de precursor van serotonine, het tryptofaan, overmatig door de lever wordt verbruikt : dit fenomeen leidt tot een vermindering van het aanbod de tryptofaan ter hoogte van het zenuwstelsel en induceert een zwakkere serotonine-synthese, welke aanleiding kunnen geven tot vasculaire veranderingen die de basis vormen van migraine ; anderzijds, gedurende de zwangerschap vanaf het tweede trimester, zal het aantal aanvallen verminderen
oestrogeen versterkt pijnsignalen door cellen rond de trigeminuszenuw en bloedvaten van het hoofd te sensibiliseren; anderzijds is progesteron een natuurlijke oestrogeenblokker
bepaalde voedingsmiddelen die de NDMA-receptor stimuleren : tarwe, uien, bonen, citrusvruchten, kokosnoot, kazen (roquefort, brie...), eieren, varkensvlees, kip, vis, alcohol, cacao (bevat teveel stikstof wat migraine en hoofdpijn kan uitlokken), chocolade, witte wijn, smaakversterkers of voedingsadditieven (aspartaam, mono natriumglutamaat, natriumglutamaat (MSG), tyramine, fenylethylamine, nitrieten, histamine, sulfieten, tannines...)
hoge inname van linolzuur (LA, omega6-vetzuur), ook primaire oorzaak van hypothyroïdie (remming van T3); MOVZ (Meervoudig onverzadigde vetzuren) zoals LA worden gemakkelijk beschadigd door zuurstof wat de creatie van schadelijke vrije radicalen veroorzaakt. Deze geven op hun beurt aanleiding tot vorming van geavanceerde lipoxidatie-eindproducten (ALE's) en geoxideerde linolzuurmetabolieten (OXLAM's). Deze ALE's en OXLAM's veroorzaken mitochondriale disfunctie, wat een kenmerk is van bijna alle chronische ziekten, waaronder migraine.
een eliminatiedieet op basis van IgG-antilichamen tegen verschillende voedselantigenen kan de symptomen van migraine helpen verminderen
tekorten :
vit D : migraine zou dikwijls veroorzaakt worden door voedselallergie, mogelijks door vit D-tekort ; vit D-suppletie doet de CRP-waarden dalen en vermindert de kans op migraine .
vit B2 : riboflavine is betrokken bij de cellulaire energieproductie. Bij migraine-patiënten zouden zenuwcellen problemen ondervinden met deze energieproductie (mitochondriale dysfunctie).
coQ10 : CoQ10 helpt cellen voor hun energieproductie in de mitochondria : migraine zou het gevolg kunnen zijn van een verstoring van de mitochondriale energieproductie; CoQ10 is ook een sterke antioxidant en haar endogene aanmaak vermindert met de jaren. Bij migrainepatiënten en bij hen die lijden aan hoofdpijn, worden lage CoQ10-spiegels gezien. Daarnaast is een ketogeen dieet een van de beste manieren om de mitochondriale functie te verbeteren...
zink : door antioxidant en anti-inflammatoir effect
vasten en honger : honger is een belangrijke uitlokkende factor. Een ketogeen dieet zorgt hier voor een grotere verzadiging...
uitslapen : later slapen in het weekend, alhoewel migraine in het W.E (ook) zou veroorzaakt kunnen zijn door een plots tekort aan coffeïne : in de week "drogeren" zich immers veel mensen met koffie, waarna deze gewoonte telkens in het WE wordt onderbroken
inflammatie : migraine kan getriggerd worden door ontstekingen omdat die de stikstofmonoxide (NO) in je bloed verhogen . Vitamine B12, als NO-verlager, kan hierbij helpen...
pijnstillers : vooral bij chronisch gebruik kunnen zij hoofdpijn induceren
andere geneesmiddelen : nitraten, dipyridamol, oestrogenen, fosfodiësterase-inhibitoren...
Een crisis kan door verschillende factoren worden uitgelokt. Nochtans vormen de uitlokkende factoren niet de oorzaak van migraine : zij verlagen enkel de "uitlokkingsdrempel", zij vergemakkelijken de ontstaan en de frequentie van de crisissen.
De migraine-crisis begint meestal 's morgens bij het ontwaken en wordt veroorzaakt door activering van het trigemino-vasculaire systeem.
Fase 1 :
deze fase wordt gekenmerkt door prodromi (inleidende tekens) van een migraine-aanval : het gaat over humeur- en gevoelsveranderingen : zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, concentratie-stoornissen, veranderde eetlust, trek in zoetigheid (chocolade...), zweten...
deze ongemakken verschijnen 2 uur tot 2 dagen voor de aanval.
met functionele MRI-technieken wordt een hyperactivatie van een deel van de hersencortex gezien.
Fase 2 :
sensoriële verschijnselen (aura) treden op bij 30% van de migraine-patiënten : het gaat over tijdelijke neurologische stoornissen die progressief opkomen (meestal voor de hoofdpijn) en minder dan 1 uur duren : oogaura (fonkelende lijntjes met donkere vlekken of oplichtende puntjes ook oogmigraine genoemd), sensoriële aura (gevoelloze of tintelende vingers of langs één zijde van het gelaat), andere aura's (spraakstoornissen, draaiingen...), vergezeld door een golf van prikkeling in de hersenen. Deze neurologische excitatie (depolarisatiegolf) start in de visuele zone van de hersenen (achterkant hersenen) en verspreidt zich van achter naar voor (wat de aura onderscheidt van andere tijdelijke neuronstoornissen zoals epilepsie-insulten, TIA (Transient Ischaemic Attack)). Het einde van de aura luidt meestal het begin in van de hoofdpijn : meestal zijn deze sensoriële verschijnselen de voorbode van ernstige hoofdpijn van een hersenhelft, gevoelig voor licht, en gepaard gaande met een sterke voorhoofdpijn. In 5% van de gevallen treedt zelfs geen hoofdpijn op...
deze ongemakken komen op tussen 30 minuten en 1 uur voor de migraine-aanval.
mensen die migraine met aura’s doormaken, krijgen vaak minder en minder hoofdpijn naarmate ze ouder worden. Ze ervaren dan enkel nog de aura’s.
Fase 3 :
aanvallen van hoofdpijn (unilateraal, kloppend) gedurende 4 à 72 uren : de pijn treedt op aan de zijkant van het hoofd en is voldoende intens om de dagelijkse activiteit van de patiënt te verstoren ; de hoofdpijn verergert bij fysische inspanning, zelfs al is deze licht (trap op lopen...).
Fase 4 :
ontregeling van het zenuwstelsel met klachten als misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, geluid, geuren of aanraking. Het herstellen duurt ongeveer 2 dagen en gaat gepaard met rap vermoeid zijn en minder concentratie (postdromi).
Bij jonge vrouwen die lijden aan migraine (vooral indien met visuele en/of sensitieve auraverschijnselen) is de kans op een CVA verhoogd, in het bijzonder indien zij jonger zijn dan 35 en daarbij als bezwarende omstandigheid, roken en een oestroprogestatieve pil nemen. Een dysfunctie thv het endotheel van de vaatwand werd gezien bij migraine-patiënten. Dit risico is echter te relativeren aangezien het basisrisico heel zwak is. Maar toch opletten geblazen : het verhoogd risico geldt niet enkel voor de hersenvaten maar voor alle vaten in het algemeen, dus ook voor deze uit de hartstreek.
Het is bekend dat migraine-patiënten gevoeliger zijn aan andere aandoeningen dan migraine. Het is daarom belangrijk rekening te houden met de risico-factoren van deze pathologieën :
De relatie tussen migraine en depressie bestaat in beide richtingen :
het relatief risico op depressie bij migraine-patiënten was 5.5x hoger in de migraine-groep dan in de groep met enkel erge en frequente hoofdpijn
het relatief risico op migraine bij depressieve patiënten was 3.4x hoger dan bij niet depressieve patiënten
Bij migraine-patiënten met aura bestaat ook een verhoogd risico op ischemische cerebrovasculaire accidenten (CVA : zie : "Prediagnose : Urgenties"). Dit risico treedt vooral bij vrouwen met als risicofactoren : leeftijd < 45 jaar, roken en orale contraceptie.
Er zou ook een relatie bestaan tussen het optreden van migraine en het niet sluiten van het "foramen ovale" vlak na de geboorte. Soms werd een frequentiedaling van migraine met aura gezien na het sluiten van deze open verbinding.
Verder zou er ook een link bestaan tussen migraine en epilepsie, tussen migraine en duizeligheid en tussen migraine en glaucoom . Ook tussen migraine en Parkinson .
Tenslotte traden skeletspierpijnen, spierstijfheid en gewrichtspijnen 2 x meer op bij personen met migraine of hoofdpijn.
Buikmigraine en het syndroom van cyclisch braken zijn twee bij het kind voorkomende syndromen, beperkt in duur, beiden gekenmerkt door ongemakken, soms ernstige, cyclisch terugkerend en onderbroken door perioden waarin het kind volledig normaal reageert.
De kenmerken van deze twee aandoeningen vertonen meerdere gelijkenissen en evolueren zoals bij migraine, waarmee het wordt gelijkgesteld.
Buikmigraine wordt gekenmerkt door
recidiverende steeds terugkerende buikpijnen gedurende minstens 1 uur, niet precies te lokaliseren en welke meestal 's morgens beginnen
deze pijnen gaan gepaard met minstens 2 van de 4 volgende symptomen : verlies van eetlust, nausea, braken, erge bleekheid...
aanwezigheid van familiale voorgeschiedenis van migraine
de pijnen verdwijnen volledig tussen de aanvallen
Het syndroom van cyclisch braken wordt gekenmerkt door
ernstig braken, dikwijls met gal (levercrisis), recidiverend, 6 à 12 x per jaar
de braakepisodes worden meestal uitgelokt door een infectie (bij 40% van de gevallen) door stress, door voedingsfactoren
worden ook gezien : diffuse hoofdpijnen, fotofobie, gedragsveranderingen met prikkelbaarheid, teruggetrokkenheid, soms agressiviteit...
de symptomen verdwijnen volledig tussen de aanvallen
elke andere aandoening dient eerst worden uitgesloten door een diepgaand onderzoek
voor alles de dehydratie behandelen (eventueel via baxter)
Migraine is een ziekte die een ondersteuning van de patiënt vereist gedurende de rest van zijn leven. Op alle gebieden. Migraine veroorzaakt immers problemen op fysisch vlak maar ook sociale. Voldoende rust en slaap, regelmaat, een gezond eetpatroon, voldoende water drinken en sporten zijn belangrijke factoren om migraine onder controle te houden, maar worden steeds moeilijker om in te passen in ons leven.
Het veranderen van de voedingsgewoonten kan de oplossing betekenen van chronisch hoofdpijn.
een migraine-aanval kan soms gestopt worden door 2 à 3 zure appels te eten. Idem bij een "kater" : 3 appels op de nuchtere maag.
5-HTP : is een aminozuur door het lichaam aangemaakt uit tryptofaan, een ander aminozuur aanwezig in proteïnerijk voedsel (vlees, gevogelde, vis, melkproducten, peulvruchten en noten). Het 5-HTP komt ook voor in de zaden van Griffonia. Dit 5-HTP, opgenomen of aangemaakt door het organisme, wordt er omgezet in serotonine. Enkel te gebruiken onder medisch toezicht.
magnesium : een tekort aan magnesium zou een rol spelen in bepaalde vormen van migraine . Bij een lage magnesiumstatus wordt serotonine gemakkelijk vrijgesteld, met vaatvernauwing als gevolg en met de vrijstelling van andere stoffen die pijn kunnen uitlokken, zoal substantie P en prostaglandines. Normale Mg-waarden zouden de vrijstelling van deze pijnuitlokkende stoffen verhinderen en meteen ook hun effecten stoppen.
CoQ10 : met 150mg CoQ10 per dag had 61% van de patiënten 50% minder dagen met migraine . Migraine zou immers gelinkt zijn aan een mitochondriale dysfynctie... Eventueel samen met acetyl-L-carnitine, magnesium, Ashwagandha (Ayurveda geneeskunde)... om de werking van de mitochondria te ondersteunen.
vit A : een tekort verergert de ontstekingstoestand en kan zo de frequentie en de ernst van migraine-aanvallen verhogen ; een teveel aan vit A kan echter ook migraine uitlokken bij sommige mensen.
vit B1 : gaat de verzuring van de hersenen tegen, veroorzaakt door de overmatige vrijstelling van glucose door de lever.
vit B2 (overvloedig in eieren, lever en vis) : riboflavine is een onmisbare vitamine voor de productie van energie in de mitochondria ; een hoge aanvoer van dit vitamine (400mg/dag) verbetert de energie-productie in de neuronen, en verhoogt aldus de uitlokkingsdrempel van migraine-aanvallen. Een verlaging van de aanvalfrequentie werd gezien na 3 à 4 maanden behandeling bij ongeveer 60% van de patiënten.
fyto :
Tanacetum parthenium (Grote kamille) : 50 tot 120mg moederkruid/dag zou migraine helpen voorkomen.
Petasites officinalis (Tussilago, Groot hoefblad) : zou het aantal aanvallen verminderen ; wegens het potentieel toxisch karakter is het gebruik te mijden.
Raphanus sativus (Rammenas, Zwarte radijs) : bij migraine door leverstoornis.
Ginkgo biloba : kan de duur van de aura bij migrainelijders inkorten en de neurologische symptomen zoals pijn verminderen .
Het goed gebruik van medicatie :
ondanks de frequentie en het invaliderend karakter ervan, wordt migraine nog vaak miskend, zelfs weinig ernstig genomen. Minder dan de helft van de migraine-patiënten raadplegen hun arts voor hoofdpijn en doen liever aan automedicatie. Velen geloven zelfs niet meer in een doeltreffende remedie.
gebruik enkel specifieke pijnstillers of farmaka die de aanval voorkomen (want er bestaan geen middelen om de storing te genezen) : triptanen, bepaalde bètablokkers en anti-epileptica, CGRP-receptor antagonisten (allen op voorschrift) en antiinflammatoire middelen (NSAID) : paracetamol alleen zal niet voldoen. Hier komt het belang van de rol van apotheker het meest tot uiting : de reden uitzoeken waarom de patiënt geregeld pijnstillers neemt, het uitvoeren van de migrainetest IHS (International Headache Society) : zie ook : www.ontsnapaanmigraine.be.
de meeste patiënten behandelen hun migraine acuut, wanneer de pijn zijn kop opsteekt. Waarschijnlijk omdat de medicatie duur kost. Doch ook preventieve aanpak loont : zo'n aanpak kan de hoeveelheid, de intensiteit en de duur van de aanvallen drastisch verminderen bij zo'n 80% van de migrainelijders.
probeer de klassiek anticonceptiepil (op basis van oestrogenen) te mijden, geef de voorkeur aan de minipil of aan een hormonaal spiraaltje.
Het veranderen van levensstijl en sommige therapieën kunnen helpen :
osteopathie, myotherapie, relaxatie-technieken (yoga), sofrologie en biofeedback (techniek voor stresscontrole).
massages.
Botox° : met het botulinetoxine worden de eerste resultaten bij chronische migraine gezien na 2 weken en het effect zou 3 maanden aanhouden (werkingsmechanisme nog onbekend). Botox is een spierontspanner die wordt opgenomen door de zenuwuiteinden in je hoofd, schedel en je onderhuidse zenuwen. Daardoor sturen die minder pijnsignalen naar je hersenen. Uit studies blijkt dat bij het aantal hoofdpijndagen bij de helft van de mensen minstens halveert. Als je het geluk hebt dat het werkt, dan is het een godsgeschenk.
slapen of rusten in een kalme en donkere ruimte.
stoppen met roken.
voldoende bewegen, ademhalings- en relaxatieoefeningen. Vooral uithoudingsactiviteiten zijn aangeraden : fietsen, stappen, roeien, en vooral zwemmen.
preventie met gekleurde lenzen : migraine-patiënten die aangepaste gekleurde lenzen dragen vertonen tot 70% minder migraine-aanvallen. Aangepaste gekleurde lenzen verlagen duidelijk de staat van hyperactivatie van een deel van de visuele cortex (area peristriata).
Cefaly als neurostimulator : stimuleert met elektrische impulsen de bovenste tak van de nervus trigeminus (drielingzenuw). Een studie met 2313 migraine-patiënten bevestigt dat dit medisch hulpmiddel een duidelijke verbetering kan te weegbrengen zonder medicatie noch contra-indicaties voor de tegen migraine behandelde patiënt (opgelet : kan wel rijgedrag en reactievermogen verstoren).
Bij het nieuwe toestel wordt bij migrainepatiënten de bovenste tak van de aangezichtszenuw gestimuleerd. De poort naar de hersenen voor dat signaal wordt daardoor als het ware opgezet. Meteen sluit dat de poort van een andere zenuw, met name de zenuw die de migrainepijn transporteert. ‘De hersenen kunnen niet alle informatie tegelijk verwerken en dus capteren ze bij de stimulatie van de aangezichtszenuw de hoofdpijn niet meer.
Magneettherapie : het magnetisch veld opgebouwd rond het pijnpunt met meerdere magneetparen met tegengestelde polariteit produceert in de onderlinge bloedcirculatie elektrische ladingen die de productie van pijnstillende stoffen bevorderen.
ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD Laatste versie : 12-nov-24
De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.
In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.