Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Rugpijn

 

          Laatste bijwerking : 2024-03-01

 

 

70% van de bevolking lijdt rugpijn. Voor 10% onder hen, is deze zelfs invaliderend. Bijna 20% van de Belgische werknemers meldt dat ze lijden aan een of andere werkgerelateerde rugpijn ; deze neemt zo'n 29% van alle verloren werkdagen door ziekte voor zijn rekening .

 

Lumbalgie, lumbago, ischias, hernia, artrose..., rugpijnen vormen de hoofdreden voor consultatie in pijncentra.

 

Door onze moderne manier van leven, wordt de rug (of de wervelkolom) slecht behandeld : zwaarlijvigheid, erg zittend leven, roken, chronische stress, dragen van zware lasten (boekentas...), trillingen, zonder te spreken van de frequente invloed van geforceerde bewegingen. Anderzijds wordt rugpijn systematisch in verband gebracht met begrippen als "verkeerde bewegingen", "een kou" of "rugslijtage".

 

Nochtans kan, in 90% van de gevallen met pijnen thv het skelet, een overwegende emotionele oorzaak gevonden worden, of een intense stress-toestand waaraan het organisme werd blootgesteld kort voor het optreden van de gewrichtspijn... Het volstaat dus niet zich enkel bezig te houden met de gevolgen van gewrichtsdysfuncties maar er dient ook telkens gezocht te worden naar de echte oorzaken.

Overzicht inhoud :

Oorsprong

 

Pijntypes

 

Omgaan met de rug

 

Hoe rugpijn behandelen

 

Twee andere zienswijzen

 

Praktisch

 

Inhoud :

Oorsprong :              

 

Het is duidelijk dat er veelvuldige oorzaken zijn voor rugpijn. Enkel bij deze met congenitale, mechanische of traumatische oorsprong of bij zwangerschap is de echte reden gekend ; zij maken deel uit van de primaire rugpijnen.

 

De andere (secondaire) vormen zijn ofwel onze eigen fout of werden door ons zelf verergerd. De grote schuldige is onze levensstijl.

 

Er moet een voldoende aanvoer van nutriënten en afvoer van afvalstoffen bestaan willen de spieren goed functioneren. Om die circulatie te activeren, is een pomp nodig. De hartfunctie en de spierpomp zorgen hiervoor. Staan echter al de spieren onder spanning dan wordt het bloed uit de spier verjaagd door de druk op bloedvaten. Wanneer de spieren zich terug ontspannen verdwijnt de druk op de bloedvaten waardoor ze zich weer correct kunnen openen. Een afwisselende spanning/ontspanning van de spieren is nodig voor een goede locale bloedcirculatie.

 

De statische positie van bv. de rug of de schouders verhindert een goede bloedcirculatie. Werkt men met gespannen schouders, dan kan de spierpomp niet goed werk leveren. Hierdoor worden afvalstoffen niet of onvoldoende afgevoerd en geraken nutriënten niet op hun plaats. De pijn die hierbij ontstaat maakt dat wij onze spieren terug gaan opspannen. Deze situatie, gekenmerkt door een "verzuring" van de spieren, vormt de voornaamste oorzaak van de meest voorkomende RSI (Repetitive Strain Injury), of als CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder), KANS (Klachten aan Armen, Nek en/of Schouders), of TMS  (Troubles Musculo-Squelettiques).

 

Daarom is een goede (werk)houding belangrijk :

 

    • verkeerd ademen : de meeste mensen ademen oppervlakkig : vooral het diepe uitademen, waarbij de meeste lucht uit de longen wordt verdreven, draagt bij tot de stabiliteit van de wervelkolom, haar spieren en haar ligamenten. Er zijn aanwijzingen dat het middenrif bij gezonde personen niet alleen een belangrijke rol speelt bij de ademhaling, maar ook gebruikt wordt om de stabiliteit van de wervelkolom te verhogen. Aangezien een correcte ademhaling ook belangrijk is voor de voeding van de tussenwervelschijven (een structuur die vaak beschadigd is bij patiënten met lage rugklachten), houdt onregelmatig ademen de rugklachten wellicht mee in stand Nathalie Roussel, Artesis, U Antwerpen .

 

    • intense of chronische emotie of stress : dit verhoogt de spierspanning, vooral in de lende-zone en thv de hals. Stress beperkt ook de bewegingsvrijheid (amplitude) van het diafragma. En een diafragma onder spanning drukt de ader, die het bloed naar de buik brengt, samen. Deze slechte doorbloeding speelt vooral de lever (die elke dag 600L bloed filtert) parten. Werkt de lever niet optimaal dan wordt suiker gemakkelijker omgezet naar vet, wat het risico op leververvetting verhoogt. Een vicieuze cirkel... Een dieet arm aan suikers ("Ketogeen dieet") kan hier helpen.

     

    1. Stress zelf veroorzaakt dus geen rugpijn, maar verwijst naar een bestaande onderliggende reden.

 

    • watertekort : meerdere studies tonen aan dat het drinken van 8 tot 10 glazen water per dag rug- en gewrichtspijn significant kan verzachten bij 80% van de personen die hieraan lijden.

 

    • zittend werken, zittend zich verplaatsen, zittend genieten : wat leidt tot spieratrofie.

 

    • slechte houding : door onze natuurlijke neiging zich te laten vallen in plaats van te gaan zitten. Het zijn deze onaangepaste houdingen die de biomechanische structuur van de wervelkolom gaan belasten.

 

    • verkeerd gebruik van de rugmusculatuur : wie denkt eraan zijn rug te blokkeren bij elke inspanning, door het samentrekken van de buik- en rugspieren waardoor de wervelkolom één wordt met het bekken? Met de jaren jagen deze "verkeerde bewegingen" onze rug tegen ons zelf in het harnas!

 

    • overgewicht : of de eigenaar nu mager of dik is, zijn rug is steeds op dezelfde manier gebouwd. Overgewicht, zelfs matig, verhoogt de druk van het lichaam op de wervels en tussenwervelschijven et maakt de wervelkolom kwetsbaar.

 

 

Rugpijn is dus geen probleem van de wervelkolom ; in 95% van de gevallen is de oorzaak mechanisch. Rugpijn wordt dan veroorzaakt door spieren, gewrichtsbanden, fascia en gewrichten van de rug die onvoldoende bewegen of niet correct functioneren. Vooral de fascia die alles in ons lichaam bij elkaar houden (spiervezel, orgaan, zenuw, bloedvat...) zijn sterk bezenuwd en dus heel pijngevoelig.

 

Bij 90% van de gevallen verdwijnt de mechanische rugpijn in de weken die volgen. Dat neemt niet weg dat de helft van de patiënten binnen de 2 jaren opnieuw last zal hebben van rugpijn. Vooral een evolutie naar het chronisch optreden van rugpijn moet vermeden worden.

 

Zie ook : "Praktisch".

 

Zie ook verder :  Twee andere zienswijzen.

 

Pijntypes :              

 

De pijnen thv de wervelkolom worden aangeduid volgens hun plaats van optreden :

 

    • nekpijnen : bovenaan de rug, ter hoogte van de nekwervels

    • rugpijnen : halverwege de rug, ter hoogte van de rugwervels (boven D12)

    • lendepijnen : in de onderrug, ter hoogte van de lendewervels (D12 à S1)

 

 

Lumbago (lendeschot, spit) :

    • is een lendepijn die meestal plots optreedt door een verkeerde beweging. Duur : enkele weken, max. 2 à 3 maanden

    • wanneer lendepijn steeds terugkeert, kan dit wijzen op een probleem ter hoogte van een tussenwervelschijf (uitstulping)

 

 

Discale hernia :

    • met uitstulping van een tussenwervelschijf

    • de nucleus, die uit de vezelrijke schacht puilt, kan drukken op de achterwortels van de spinale zenuwen (van bv. de nervus ischiadicus) of zelfs op het ruggenmerg, wat zich uit in pijnen en tintelingen, soms in verlammingverschijnselen (paralyse)...

 

Discale hernia staat voor een scheurtje in de zwakste tussenwervelschijf van de wervelkolom. Waar men pijn voelt hangt af van de plek van de hernia : zit die thv de 6de nekwervel dan straalt de pijn uit van nek tot duim ; zit de hernia een wervel lager dan treedt pijn op in de 3 middelste vingers.

 

Dankzij het sterk herstellend vermogen van het organisme, met wat geduld en relatieve rust, genezen vrijwel alle hernia's vanzelf : het uitpuilende stukje nucleus verdroogt, wordt verwijderd door fagocytose en op het scheurtje vormt zich littekenweefsel zodat de opening terug dicht groeit. Dit proces duurt een zestal weken en gedurende die periode vermindert de pijn progressief. De gehavende schijf blijft echter een zwakke plek, zodat geregeld terug wat rugpijn optreedt.

 

Het uitpuilend stukje kan echter ook drukken op een zenuw, zo hard zelfs dat hij niet meer functioneert (neurologische uitval). Operatief ingrijpen is hier meestal aangewezen.

 

Vermoeidheid, stress en ouderdom zijn belastende factoren. De rug zoveel mogelijk sparen en de rug- en buikspieren versterken helpen verhinderen dat de tussenwervelschijven verslijten, barsten en uitdrogen. In het begin is rust aanbevolen, immobilisatie echter helemaal niet.

 

 

Artrose :

    • is een chronische gewrichtsaandoening, gekenmerkt door het vroegtijdig verouderen (verslijten) van het gewrichtskraakbeen. Halsartrose wordt frequent gezien bij de vrouw. Zie ook : "Gewrichtsslijtage".

 

 

Misvormingen van de wervelkolom :

    • verergering van een natuurlijke kromming

      • hyperlordose of excessieve kromming

      • hypercyphose of rugronding

      • scoliose (torsie van de wervelkolom in C of S-vorm)

 

 

Andere oorzaken van rugpijn :

 

    • door nierstenen, door een zweer achter de maag of door een pancreatitis... kunnen uitstralen naar de rug

    • door een infectie, een reumatische inflammatoire aandoening, beentuberculose (heel zelden) of ziekte van Pott, of zelfs door kankeruitzaaiingen

    • door enkele zeldzame genetisch bepaalde wervelaandoeningen zoals de ziekte van Scheuermann (epifysitis van de wervels bij de adolescent of cyfose) en de ziekte van Bechterew (ankyloserende spondylartritis, bij 1/200 personen jonger dan 40, vooral bij mannen). Wanneer je regelmatig rugpijn hebt die niet verdwijnt door te rusten (> 3 maanden), ochtendstijfheid (> 30 minuten), slaapproblemen door de pijn in het tweede gedeelte van de nacht..., consulteer je best een reumatoloog. Zie ook : "Back in play".

 

Omgaan met de rug :              

 

In de meeste gevallen stelt men zich pas vragen over zijn rug bij zwaar werk en wordt er niet stil gestaan bij de lichte activiteiten, de bewegingen van elke dag, dag na dag.

 

Want het zijn vooral die kleine fouten, dagelijks herhaald, die uiteindelijk pijn veroorzaken.

 

Mensen met lage rugpijn gebruiken romp en bekken als één geheel : zij gebruiken de rotatie van het bekken en romp als taktiek om verstoringen van hun evenwicht op te vangen Ulrike Van Daele (Vrije Universiteit Brussel) Differences in Balance Strategies Between Nonspecific Chronic Low Back Pain Patients ans Healthy Sibjects Durint Unstable Sitting, SPINE vokume 34, Number 11, pp 1233-1238 .

 

Dit kan verklaard worden door

    • een actieve stijfheid van de rompspieren, die beletten dat de persoon voortdurend de nodige kleine bewegingscorrecties maakt om het evenwicht te bewaren (wat een gezond persoon wel maakt)

    • een anticipatiegedrag door de rugpijnpatiënt om pijn te vermijden

 

Wij moeten leren onze eigen lichaamsstructuur te beheren, door onze wervelkolom onnodige lasten te besparen, welke aan de basis liggen van de rugvermoeidheid.

 

4 gebaren tellen :

 

    1. vermijd het langdurige of herhaaldelijk naar voor buigen : wanneer men gekromd naar voor helt, draagt de rug tot 2/3 van het lichaamsgewicht.

    2. vermijd onnodige rotaties : telkens wanneer de romp draait zonder dat het bekken of de voeten meedraaien, wordt de rug "gewrongen".

    3. vermijd het hefboomeffect : een zware last moet zo dicht mogelijk bij het lichaam worden gedragen...

    4. vermijd strekbewegingen : gebruik een trapje, in plaats van zich helemaal uit te rekken...

 

In het dagelijkse leven is het voornaamste doel bij alle rugproblemen, het herstellen van de harmonie tussen het organisme en zijn wervelkolom, wat wil zeggen dat aanpassingen aan bestaande automatismen nodig kunnen zijn om niet steeds in dezelfde fouten te hervallen.

 

Hoe rugpijn behandelen :              

 

Rugpijn die niet na enkele dagen verdwijnt, die het gevolg is van een trauma (accident, halsslag, val...) of die samen gaat met koorts, vereist een medische opvang.

 

Rust als therapie is niet meer actueel. In de meeste gevallen verergert immobiliteit de rugproblemen in plaats van ze te verbeteren. In beweging blijven is primordiaal. Onze rug is gemaakt om te bewegen, hij moet die functie behouden, zelfs al doet dat pijn.

 

Een grondig onderzoek en een gedetailleerd klinisch onderzoek vormen de basis van een goede diagnose. Medische beeldtechnieken zoals radiografie, tomografie (CT-scan) en magnetische resonantie (MNR) kunnen de diagnose bevestigen.

 

Indien geen neurologische verschijnselen optreden kan, tijdens de acute fase, een behandeling met pijnstillers en met spierontspanners 's avonds helpen.

 

In de klassieke geneeskunde, worden in de acute fase, indien geen neurologische verschijnselen optreden, volgende farmaca gebruikt :

    • pijnstillers : verzachten de pijn zonder aan de oorzaak te raken.

    • myorelaxantia (spierverslappers) 's avonds.

    • NSAID : zij kunnen zowel maag- als nierproblemen veroorzaken.

    • antidepressiva : naast hun activiteit tegen pijn, laten deze middelen toe de viskeuze cirkel van de pijn-fobie van de beweging-dysfunctie-pijn te doorbreken. Antidepressiva zijn alleen een optie bij chronische vormen van lumbago bij patiënten met depressie.  

 

In bepaalde gevallen (bv. bij een acute lumbago met mechanische oorzaak), kunnen kinesitherapie (door beweging), chiropraxie (door het herstellen van de evenwichten ter hoogte van de ruggegraat) en osteopathie (door het herstellen van de mobiliteit) de pijn verzachten en de chronische evolutie verhinderen. Ook acupunctuur kan helpen ClinicalEvidence DB, BMJ .

 

Zie ook de niet-medicamenteuze behandelingen (guidelines) van de American College of Physicians (ACP, 2017).

 

Actueel wordt ook gewerkt met de DBC-therapie (Documentation Based Care), een onderbouwd trainingsprogramma om het "lumbale spierkorset" (dit zijn alle spiergroepen van de buik en de rug) te versterken. Via een reeks oefeningen wordt gewerkt aan de versoepeling van de wervelzuil, de versteviging, de algemene conditie en coördinatie tussen de verschillende spiergroepen. Dit in combinatie met een reeks algemene oefeningen of relaxatieoefeningen.

 

Twee andere zienswijzen :              

 

De zienswijze van een chiropracticus Michel Dogna, Alternative santé, 17  jan 2013 :

 

 

Onze wervelkolom bestaat uit 33 wervels : 7 nekwervels (C1 tot C7, = cervicale wervelkolom waarvan de eerste 2 speciaal zijn : atlas en axis), 12 borstwervels (D of T1 tot T12, = thoracale wervelkolom), 5 rugwervels (L1 tot L5, = lumbale wervelkolom), 5 (vergroeide) sacrale wervels (S1 tot S5, = heiligbeen of sacrum) en 3 tot 5 staartwervels (= staartbeentje).

 

Er loopt een dubbele ganglionketen, een langs elke zijde van de wervelkolom. Elk van deze ganglia stuurt een van de vele automatische lichaamsfuncties aan (hart, longen, maag, darm...).

 

Er zijn 2 ganglia per wervel en allen samen vormen zij het (ortho) sympathisch zenuwstelsel. Vanuit elke ganglion vertrekt een zenuwnet langs de ribben naar haar doelorgaan. Doch dit zenuwnetwerk interfereert met de reflexboog bij de passage  van de zenuw door het wortelkanaal van elke wervel. Bij wortel- of wervelkanaalvernauwing kan de pijn zich dikwijls pas aan het einde van de zenuwbaan laten gevoelen.

 

Zo is er bij diffuse pijn in de borst meestal geen sprake van hartlijden. Maar de wervel D3 kan bij onderzoek wel abnormaal gevoelig zijn.

 

Bij onverklaarbare pijn thv van de vingers zouden zo de wervels C7 of D1 kunnen betrokken zijn. Krampachtige pijn thv de tong : kijk eerst naar C2, enz..

 

Algemeen worden de interacties tussen de organen en de rug in de klassieke geneeskunde vergeten. Heb je last van maagpijn dan krijg je maagmedicatie. Niemand denkt aan D6, alhoewel de oorzaak van maagpijn waarschijnlijk daar te zoeken is. Symptomatische behandelingen helpen wel tijdelijk, maar de symptomen steken terug de kop op bij het stoppen met de behandeling.

 

Rugproblemen ontwikkelen zich in 4 stadia :

 

    1. een stressreactie thv een bepaalde wervel : komt hierdoor vast te zitten (spanning)

    2. aanhoudende stress zal een ontstekingsreactie uitlokken thv de wervel : de wervel is pijnlijk bij het drukken.

    3. de wervel zal door het constante onevenwicht in spanning rechts-links zich draaien en klem geraken : zo ontstaat lumbago, rugblocage en stijve nek ; extreme gevallen kunnen leiden tot dorsale hernia.

    4. de aanhoudende stress (fase 2) zal met de jaren leiden tot artrose-verschijnselen (werveldestructie).

 

Zoals bij gezinsperikelen weten we op het laatst niet meer wie nu begon : de wervel of het orgaan ? Zo kan een lumbago het gevolg zijn van een inflammatoire vergiftiging van de darmen. Het ontgiften van de darm is veruit dan de beste en snelste behandeling.

 

Overzicht van het link tussen wervels en organen (gebruikt o.a. in de chiropraxie) :

 

    • C1
      Atlas - Hersene - Hersencirculatie - Hoofdhuid - Hypofyse - Midden- en Binnenoor - Gezichtsbeenderen - (Ortho)sympathisch zenuwstelsel

    • C2 Axis    
      Gezicht - Tong - Oorzenuw - Oogzenuw - Tepelbeen (mastoïdeus) - Sinus - Ogen

    • C3    
      Tanden - Kaken - Nervus trigeminus (of 5de hersenzenuw) - Buitenoor - Gezichtsbeenderen

    • C4    
      Mond - Lippen - Neus - Buis van Eustachius

    • C5
      Stembanden - Keelklieren - Farynx

    • C6
      Amandelen - Schouders - Halsspieren

    • C7
      Schoudergewricht - Elleboog - Schildklier

    • D1
      Voorarm - Handen - Slokdarm - Pols en vingers - Luchtpijp

    • D2    
      Kroonslagaders - Hart - Hartkleppen

    • D3
      Bronchi - Pleurale ruimte - Borst - Longen - Borsten

    • D4
      Galkanaal - Galblaas

    • D5
      Algemene circulatie - Lever - Plexus solaris

    • D6
      Maag

    • D7    
      Twaalfvingerige darm - Pancreas

    • D8
      Milt

    • D9
      Bijnierklieren

    • D10    
      Nieren

    • D11    
      Urineleiders - Nieren

    • D12    
      Lymfecirculatie - Dunne darm

    • L1
      Blindedarm - Dikke darm

    • L2
      Buikholte - Appendix - Dijen

    • L3    
      Knieën - Voorplantingsorganen - Baarmoeder - Blaas

    • L4
      Lage rug-spieren - Ischiaszenuw - Prostaat

    • L5    
      Onderbenen - Enkels - Voeten

    • SACRUM    
      Billen - Stuit

 

Tenslotte bestaat er ook een interessante dermatomenkaart, een kaart die de link weergeeft tussen de wervels en huidzones/spieren.

 

 

De zienswijze van een osteopaat   :

 

 

Een goede osteopaat bezit een goede kennis van de menselijke anatomie en kent het bloedvat-principe : wanneer de bloeddoorstroming wordt vertraagd dan ontstaan ziekten. Uiteindelijk is de rol van een osteopaat eenvoudigweg te omschrijven als het openen van kranen waardoor overdruk wordt vermeden ! 

 

Het bekken bestaat uit 2 heupen, beiden verbonden aan een driehoekig been, het sacrum, waarop de rugwervels zijn opgestapeld. Deze 2 heupen worden stabiel gehouden door 2 spiergroepen die vastzitten aan de wervelkolom zoals 2 wanten aan de mast van een schip. Wanneer een want sterker dan de andere aangespannen staat, zal het bekken tollen om zijn as, het sacrum overhellen en zullen de eerste wervels erop naar voor gaan schuiven waarbij de tussenwervelschijf gekneld zal geraken. Zo ontstaat lende- of rugpijn. 

Maar waarom zou een want sterker aangespannen staan dan de andere ? Waarschijnlijk door een probleem met de bloeddoorstroming. Is die vertraagd, dan geraakt het melkzuur niet geëlimineerd wat de spier abnormaal doet samentrekken. 

Het probleem zit hem dus in het bloedcirculatie. Bloed wordt door een pomp (hart) voorgestuwd, doorheen een grote ader. Deze loopt door de buikholte, vooraleer in 2 te splitsen zodat elke heup en want bevloeid worden. En dan verder ook de beide benen. Afhankelijk van de samengedrukte bloedvattak, zal de linkse of rechtse want onder druk tomen te staan, met kantelen van de overeenkomstige heup als gevolg.

 


De eerst mogelijke plaats van compressie bevindt zich thv de opening waardoor de ader passeert die van het hart naar beneden loopt (buikaorta)
. De diameter van die opening verkleint wanneer de spanning op het diafragma toeneemt. Die druk kan veroorzaakt worden door omliggende organen, waaronder de lever. 

De maag immers is hol en heeft een zwakke dichtheid. De lever daarentegen is een vol orgaan
. En wanneer de lever slecht werkt, gaat hij uitzetten. Indien het diafragma onvoldoende bewegingsvrijheid krijgt (amplitude) dan is hij niet meer in staat spanningsveranderingen (emoties) op te vangen, integendeel, hij trekt samen en druk op de buikaorta die moet zorgen voor de bloedaanvoer naar de verschillende verteringsorganen. Aangezien de lever het meest wordt bevloeid, heeft die er het meest onder te lijden en zal zoals een filter "verstopt" geraken. Vervolgens zullen zijn suikerreserves zich omzetten in vetten. Deze stellen zuren vrij die in de spieren worden opgeslagen en daar de elasticiteit van de ligamenten zullen verminderen. 

Maar er is meer
. De diafragma-spanning op de ribben zet zich door op andere spiergroepen waardoor de schouders gaan zakken wat op zijn beurt gevolgen heeft voor de nekwervels. Ter hoogte van de rug zetten de door de ribben veroorzaakte mechanische spanningen zich verder door naar de wervels en drukken daar op de ganglionen die de zenuwinflux naar de organen verzekeren. Alsof de elektrische stroom die het overeenkomstig orgaan moet stimuleren zou verlagen van 220 naar 110 volts. Hiermee is de vicieuze cirkel rond.

 

Praktisch :              

 

De wervelkolom verzorgen heeft een simpel doel : het voorkomen van acute en chronische wervelaandoeningen, alsook het beperken van de slijtage van de tussenwervelschijven en van de gewrichten, door het aanleren van vitale leefregels en van bewegingen die preventief en ergonomisch bijdragen tot de verbetering van het evenwicht in de lichaamshouding, vooral in periodes van groei, en voor het vertragen van de mechanische effecten van de natuurlijke veroudering.

 

Preventieve maatregelen :

 

    • doelmatig stressbeheer met periodes van relaxatie kan lumbalgie verhinderen of verminderen... : voor wie kan luisteren en de taal begrijpt, is het skelet de spreekbuis van al onze smart, van al onze geheimen, zelfs van deze die wij met de geboorte meekregen.

 

    • maak, indien nodig, gebruik van relaxatie-technieken (yoga, tai chi...) : zij hebben het voordeel de patiënt inzicht te verschaffen in zijn eigen opbouw en werking, vooral dankzij het beheersen van de ademhaling.

 

    • doe aan sport zonder te overdrijven (gym, doorstappen, dansen, fietsen, zwemmen...) zonder de opwarming te verwaarlozen. Vraag raad aan een kinesitherapeut of coach : zij zullen je leren welke bewegingen goed voor je zijn en welke niet. Volledig stoppen met sporten uit angst voor een blessure leidt altijd tot meer gezondheidsrisico’s dan proberen fit en actief te blijven. Blessures en pijn zullen vroeg of laat voorkomen wanneer je sport, maar de voordelen, zowel mentaal als fysiek, wegen nog steeds op tegen de mogelijkheid tot rugpijn.

 

Zie ook : "Bewegen, bewegen, bewegen".

 

    • pratikeer zachte spierbevorderende technieken, door middel van specifieke bewegingen (Pilates, Qi Gong). Gemakkelijk te verklaren in de osteopathie : 80% van een ader bestaat uit spierweefsel. Wanneer je beweegt, wordt de bloedcirculatie geactiveerd. Hierdoor gaan de organen beter functioneren en worden ziekten vermeden.

 

    • rek de rug bij het opstaan zo krijgen de tussenwervelschijven de gelegenheid zich natuurlijk te beademen/rehydrateren.

 

    • en dus ook voldoende water drinken (hydratatie).

 

    • adem via de buik : deze ademhalingswijze is essentieel. Een correcte ademhaling masseert de buikzone met het diafragma en helpt bij het beheersen van negatieve emoties. Het diafragma, vooral bekend als ademhalingsspier, draagt bij aan de stabilisatie van de wervelkolom. Mensen met aspecifieke lage rugpijn vertonen vaak afwijkende spiercontracties van de rompspieren. Minder bekend is dat zij ook een afwijkend adempatroon hebben, zeker als de instabiliteit van de wervelkolom dreigt toe te nemen : waarschijnlijk verandert de ademhaling omdat het diafragma moet kiezen tussen stabiliteit of ademhalen. De toenemende druk door het diepe ademhalen leidt namelijk tot weerstand van de omliggende structuren die op rek komen. Een zwak diafragma kan deze weerstand niet overwinnen moet dan 'loslaten'. Het controleren, maar ook het trainen van de diepe buikademhaling kan met behulp van een Yoga oefening, genaamd crocodile breathing.

 

    • plooi door de benen bij het oprapen.

 

    • vermijd het dragen van zware lasten (ook slecht voor het gewrichtskraakbeen).

 

    • let op de zithouding : wij hebben de neiging de rug te krommen onder voorwendsel dat wij hem recht willen houden...

 

    • sta goed recht : het bekken licht naar achter kantelen, terwijl het vrij en soepel blijft. Met de schouders los, naar beneden en naar achter. De borst is lichtjes gewelfd.

 

    • let op een optimale afstand tussen uzelf en het autostuur : de ellebogen moeten natuurlijk doorbuigen

 

    • kies voor een harde zit, en voor een stevige autozetel.

 

 

Andere therapeutische benaderingen :

 

    • spaar je lever :

      • ban zoveel mogelijk toxische producten die de lever belasten : koffie, cola, thee, chocolade, alcohol, tabak...

      • vermijd verteringsremmers zoals snelle suikers, tannine en caseïne (melkproducten)

      • associeer geen zure producten met trage suikers om gisting te vermijden

      • respecteer een aandeel van 70 tot 80% basenvormende voedingsmiddelen : fruit, rauwkost, groenten, in water gekookte aardappelen, gedroogde vruchten...

     

    • verhoog de aanvoer van omega3 vetzuren (vis en visolie, rijk aan EPA), samen met een reductie van de omega6 vetzuren (vlees, eieren, kazen, bronnen van AA) : voor het bestendigen van de balans tussen anti-inflammatoire/pro-inflammatoire mediatoren (zie ook : "Inflammatie").

    • kurkumapreparaten worden gebruikt bij patiënten die intolerant zijn voor ontstekingsremmers, zoals mensen die bijvoorbeeld een maagzweer of maagbloeding hebben gehad. Maar die zijn nooit zo krachtig als een klassieke ontstekingsremmer

 

    • ook ALA en GLA hebben in combinatie met rehabilitatie een gunstige therapeutische waarde bij neuropatische rugpijn Ranieri M, Sciuscio M, et al. The use of alpha lipoic acid (ALA), gamma linolenic acid (GLA) and rehabilitation in the traitement of back pain. Immunopathol Pharmacol, 2009; 22(3 Supple): 45 - 50. Zie ook : "PG-TX-LT profiel".

 

    • fyto :

      • Smeerwortel (Symphytum officinalis) zalf,

      • Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens),

      • Es (Fraxinus excelsior)

      • Katsklauw (Uncaria tomentosa)

 

    • acupunctuur : de werkzaamheid van acupunctuur werd bevestigd bij een aantal aandoeningen, waaronder lage rugpijn...

 

    • massage : voor het ontspannen van de spieren

 

    • yoga : yoga-oefeningen zouden beter helpen dan een standaardbehandeling (beweeginstructies en oefeningen)

 

    • warmte : aanbevolen bij spiercontractuur of bij sterke spierspanningen (IR lamp, warm waterzak, warm bad...)

 

    • cryotherapie (ijs, ColdHot...) : vermindert de zenuwgeleiding en dus ook de pijn, vermindert een eventuele inflammatoire reactie

     

    • magneettherapie : het magnetisch veld opgebouwd rond het pijnpunt met meerdere magneetparen met tegengestelde polariteit produceert in de onderlinge bloedcirculatie elektrische ladingen die de productie van pijnstillende stoffen bevorderen.

 

 

De fascia zitten als een spinnenweb in je lichaam verspreid. Dit "zintuigelijk" bindweefsel zit vol zenuwen en receptoren, die in nauw contact staan met de insula, het deel van onze hersenen waar onze innerlijke beleving vorm krijgt. Omdat het reageert op fysieke én psychische stress, is het betrokken bij heel veel verschillende vormen van ‘niet optimaal functioneren’. De fascia is een soort spons waar fysieke, maar ook emotionele en mentale stress zich kan op inschrijven. Ze kan verstijven of weer meer fluïde worden. De fasciatherapeut zet je weefsel in beweging en werkt weerstanden weg. Dat voel je niet alleen fysiek. Het weefsel zelf wordt aangezet om diep te ontspannen. Door een verandering van de consistentie van de fascia worden andere receptoren geprikkeld. Via de insulaire route verandert de beleving van het lichaam.

 

Fasciatherapie is onderdeel van de kinesitherapie.

 

    • manipulatie : richt zich op een her-harmonisatie van de gewrichten

 

    • oefentherapie : de rugschool

 

Zie ook : www.lecoledudos.be > Rugscholen in België.

 

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.