Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Andere voedingsmiddelen

 

Laatste bijwerking :

 

 

Overzicht inhoud :

 

Rijst

Honing

Inhoud :

Rijst           

 

115kcal/100g gemiddeld (gekookte rijst)

 

(Wilde) rijst is een graansoort. Er bestaan heden 2 geslachten rijst : Oryza sativa, die zowat overal wordt geteelt en Oryza glaberrima (rode rijst) die nooit West Afrika verliet. Deze 2 soorten verenigen tienduizenden variëteiten.

 

In Azië gelooft men dat het eten van rijst een heilige energie verschaft aan deze die haar opeten, het teelten zelf is er heilig.

 

Bepaalde van deze kleine korrels worden dikwijls behandeld met evenveel eerbied als grote wijnen in Frankrijk : zo worden bepaalde streken en variëteiten hoger gewaardeerd, en zijn er goede en minder goede jaren.

 

Meerdere studies wijzen op het anorganische arseengehalte van rijst in Europa. Het gehalte is echter heel zwak en geen enkel negatief effect op kinderen werd gezien. In ieder geval wordt aangeraden, bij het koken van rijst, niet te kiezen voor het stomen maar eerder voor het bereiden ervan in kokend water, zoals pasta, laten uitdruppen en vervolgens spoelen. Zo zal het arseen met het kookwater worden verwijderd. In rijst bestemd voor zuigelingen en peuters mag de concentratie arseen max. 0.1 mg per kg vers gewicht zijn en voor baby's 0.02 mg/kg Europese richtlijn).

 

Opletten ook met rijst in kookbuiltjes : als je plastic kookt, schuurt of wrijft, of gebruikt in de microgolf, komen er micro- en nanoplasticdeeltjes vrij. Die deeltjes zijn zo klein dat ze in je bloedbaan, cellen, en bij zwangere vrouwen, zelfs in de placenta terechtkomen...

 

 

Samenstelling :

 

In 100g volle rijs zit 8g proteïnen, 77g gluciden en 1.1g vetten.

 

    • rijst bevat praktisch geen vetten (zelfs 0% in witte rijst) ;

    • rijst is rijk aan zetmeel, een complexe suiker : de glycemische index van rijst situeert zich tussen 56 (volle rijst) en 83 (witte rijst), wat wil zeggen dat het lang de honger stilt ;

    • de in volle rijst aanwezige voedingsvezels zouden

      • het gehalte LDL-cholesterol in het bloed doen dalen

      • de assimilatie in de darm van de vetten en gluciden hinderen en het niet-geassimileerde deel uitscheiden via de stoelgang

      • het maagzuur milderen

      • de darmtransit bevorderen

      • de darmflora voeden (prebiotica-werking)

        • teveel vezels kunnen echter leiden tot fermentatie met flatulentie!

    • witte rijst bevat praktisch geen vezels meer ;

    • bruine volle rijst kan gebruikt worden bij luie darmen, een puree van witte rijst bij diarree ;

    • rijst bevat geen gluten, en kan daarom gerust worden gebruikt door personen allergisch aan gluten ;

    • volle rijst bevat de 12 essentiële eiwitten (arginine, histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, tyrosine, leucine, isoleucine, threonine, methionine, cystine, valine) ;

    • rijst bevat niet zoveel proteïnen als soja, maar haar rijkdom aan lysine maakt haar consumptie interessant ;

    • witte rijst heeft een groot deel van zijn nutriënten verloren die verborgen zaten in het pericarpe.

 

In 100g volle rijst zit ook 300mg fosfor, 275mg kalium, 106mg magnesium en 50mg calcium.

 

Rijst bevat ook vitamines van de B groep, waaronder vitamine B1, B2, B6 en B9.

 

Gamma-oryzanol is een natuurlijk extract uit rijstzemelenolie dat ferulinezuuresters en fytosterolen bevat. Gamma-oryzanol bezit interessante antioxidatieve eigenschappen bij een verhoogde productie van vrije radicalen (inflammatie).

 

De afgeleide producten van rijst :

 

    • rijstmelk : gemaakt met volle rijst vormt rijstmelk een zacht smakende drank, die gemakkelijk zo kan gedronken worden. Zijn discrete smaak laat het gebruik toe in tal van keukenbereidingen, zoals crèmes, sausen, nagerechten, gegratineerd gerecht en andere clafoutis.

 

    • rijstcrème : is heel fijn rijstmeel dat voorgekookt werd met stoom. Past zowel in gezouten als in gesuikerde gerechten.

 

    • rijstvlokken : zijn het lichtst. Dankzij hun discrete smaak, gemakkelijk samen te gebruiken met sterkere graanvlokken, zoals boekweit bv.. Ook gebruikt voor het indikken en voor het maken van lichtgebonden gemixte soep of voor het vervaardigen van plantaardige beschuiten.  

 

    • rijstmeel : als verdikkingsmiddel voor sausen, soepen en in de bereiding van crèmes. Glutenvrij en gemakkelijk verteerbaar is rijstmeel geschikt voor baby's en kinderen.

 

    • rijstpasta : vervangt bijzonder goed de graanpasta's. Wel moet de kooktijd gerespecteerd worden omdat doorkookte rijst de neiging heeft te "plakken".

 

Honing           

 

312kcal/100g

 

Honing is een gestolen voedingsmiddel. Honing is een dierlijk product, een soort groeimelk alleen bestemd voor nog niet volwassen bijen, dat wij ons alleen voor de heerlijke smaak toeeigenen. Honing was waarschijnlijk reeds in de prehistorie voor veel volkeren een belangrijke voedings- en koolhydratenbron .

 

Honing komt voor als een viskeuze licht gele tot donker kastanjekleurige vloeistof met een zachtzoete en aromatische smaak, met een pH van ongeveer 3.9, sterk hygroscopisch (trekt water aan) en met een sterke osmolariteit (dit betekent dat het de kiemen doodt door ze sterk uit te drogen ; zonder water verdwijnen ze gewoon). Honing is rijk aan vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, E, K en C), aan mineralen (Fe, Cu en Mg), oligo-elementen (Mg, Si...), enzymen (waaronder gluco-oxidase (dat H2O2 aanmaakt), invertasen, catalasen, zure fosfatasen...), flavonoïden, Methylglyoxal (MGO) en aan antibacteriële peptiden (defensieven).

 

Met zijn zure pH, flavonoïden (van de essentiële oliën in bloemennectars), antimicrobiële proteïnen zoals defensine-1 en inhibine (een antiseptische stof) is honing een echt gif voor microben.

 

Honing is rijk aan essentiële aminozuren, vooral aan tryptofaan, de voorloper van serotonine, een neurotransmitter die de slaap/waak cyclus regelt en de gevoelend van welzijn. Daarnaast ook acetylcholine, de neurotransmitter van het geheugen.  

 

Honing brengt minder calorieën aan dan witte suiker, 300 calorieën tegen 400, maar het zijn geen "lege" calorieën, honing is immers rijk aan vitaminen en mineralen. Ander voordeel : honing suikert beter...

 

Doch opgelet :

      • honing is rijk aan enkelvoudige suikers en vooral aan fructose (40 tot 70%) : dus met mate te gebruiken.

      • honing is niet aangewezen bij diabetes, maar is ook niet verboden, voorzover het gebruik ervan deel uitmaakt van de voeding die toegelaten wordt binnen het kader van een strikte toepassing van de toegelaten dagelijkse suikerhoeveelheid (honing doet de glykemie wel minder stijgen dan dextrose of fructose).

      • honing is ook rijk aan mierenzuur, dat de verteringsenzymen afremt.

      • honing, door zijn consistentie, kan de vertering vertragen.

        • conclusie : honing alleen is goed voor de gezondheid.

 

Honing wordt door bijen aangemaakt uit bloemnectar (of honingdauw) en vervolgens opgeslagen in de ruitvormige nissen van de bijenkorf tot rijping. Daar honing reeds door de bijen werd voorverteerd, worden haar 2 voornaamste suikers, glucose (dextrose) en fructose (levulose), snel geassimileerd. Honing bezit voor ons organisme aldus energie-leverende eigenschappen, maar werkt ook koortstillend, kalmerend, verzachtend, antiseptisch, hoeststillend, verteringbevorderend, laxerend, hartregulerend, immuniteitsverhogend, probiotische, antioxidant, anti-anemisch (donkere honingsoorten) en diuretisch. Het is een heel goed bewaarmiddel.

 

OPGELET : er bestaat valse honing, meestal ingevoerd uit China waar het industrieel wordt aangemaakt door het mengen van alle chemische bestanddelen. Controleer steeds het etiket op de verpakking!

 

Vanuit therapeutisch standpunt kan honing gebruikt worden bij asthenie, anorexie, verteringsproblemen, huidproblemen, metabole problemen (ondervoeding, groeivertraging...), hoest... en tegen uitputting bij duursporten. Honing bevat veel fructose en is sterk calorisch en is dus niet aangewezen bij overgewicht. Deze opmerking geldt echter ook voor andere natuurlijke suikervervangers als ahorn-, rijst- en guavesiroop (bevat 90 à 97% fructose en is dus zeker te mijden). Allen steeds met mate te gebruiken.

 

Honing zorgt voor een verhoogde productie van cytokines betrokken bij de weefselregeneratie :

 

    • TNF-α : stimuleert de mitose van keratinocyten en de vrijstelling van groeifactoren.

    • IL-6 : stimuleert de angiogenese en de proliferatie van fibroblasten.

    • IL-1β : stimuleert de vrijstelling van groeifactoren.

 

 

Manuka is een struik (Leptospermum scoparium) behorende tot de familie van de Tea tree (Melaleuca) en groeit in Nieuw-Zeeland.

 

Medicinale honing (Manuka- of rauwe honing) bevat van nature waterstofperoxide (H2O2) en een sterke concentratie MGO (tot 1000x meer dan in klassieke honingen) en deze combinatie doodt bacteriën die betrokken zijn bij wondinfecties, zoals de antibiotica-resistente MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus)  en de VRE (vancomycine-resistente enterokokken) . Het vernietigt bacteriën, gisten en protozoa. Honing in wondzalf trekt snel vocht aan (osmose-effect wat de wonde helpt zuiveren), beschermt tegen infecties en tegen wondgeuren (bevat het bactericide inhibine en een enzym dat, in contact met water, glucose en zuurstof omzet in glucuronzuur en waterstofperoxide), heeft een eiwitbesparend effect en biedt de nodige energie voor het genezingsproces. Honing in wondzalf kan gecombineerd worden met MSM, calendula en symphytum. De antibacteriële activiteit van deze medicinale honing wordt teniet gedaan door hitte of door lange blootstelling aan (zon)licht.

Wageningen University Resource, 28/02/2011

 

Manuka-honing is ook zeer hulpzaam bij  maagzweren door Helicobacter pyroli en in de strijd tegen Staphylococcus aureus. Ook voor met radiotherapie behandelde personen zou het gebruik van Manuka-honing interessante resultaten opleveren.

 

De antibacteriële MGO-activiteit van Manuka-honingsoorten wordt met behulp van 2 indexcijfers uitgedrukt : IAA en UMF. Hoe hoger een van beide indexcijfers (max. 18), hoe sterker haar antibacteriële activiteit. Dit verklaart meteen hun hoge prijs...

 

 

Honingsoorten :

 

Naast de gewone bloemenhoning (polyflora), bestaan ook éénbloemige honingen (monoflora) met specifieke eigenschappen afhankelijk van de bloemsoort :

 

    • Oranjebloem : ontspannend

    • Rozemarijn : digestief

    • Tijm : verzachtend voor de keel

    • Acacia : verzachtend voor de luchtwegen, darmstoornissen

    • Linde : kalmerend

    • Eucalyptus : helpt vrijer te ademen

    • Dennen : verzachtend bij keelkriebelingen

    • Lavendel : stilt de kleine winterkwalen en bij reuma

    • Klaver : voor kinderen in hun groeiperiode

    • Berg : remineraliserend

 

 

Bewaring :

 

Honing wordt het best fris en donker bewaard om de vitaminen en andere waardevolle stoffen optimaal te behouden. De koelkast is echter af te raden. Sluit de honingpot steeds goed af : honing neemt immers snel vocht en allerlei geurtjes op.

 

    • als vloeibare honing uitkristalliseert : zet de pot enkele minuten in een warm waterbad van 40°C,

    • komt op de honing een vloeibare bruine laag : de honing wordt te warm bewaard ; even goed roeren en alles komt goed,

    • krimpt de honing met vorming van witte "ijsbloemen" : de honing staat te koud ; zet de honing enkele dagen op een warme plaats (26 - 28°C) en de honing zal zich herstellen.

 

Honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar wegens risico op botulisme (een zeldzame neurologische aandoening door Clostridium botulinum die bij kinderen jonger dan 1 jaar kan optreden omdat hun immuunstelsel nog niet voldoende gerijpt is).

 

Honingafgeleiden :

 

Propolis :

    • is een soort kleverige stof die wordt geproduceerd door de oudste bijen op basis van hars, bloemknoppen, schors en bladeren van bomen (bij voorkeur van populieren en berken)

    • wordt in de bijenkorf gebruikt voor het perfect dichten van gaten en kieren, maar vooral om zoveel mogelijk bacteriën buiten te houden en werkt ook zo in het menselijk organisme

    • de antischimmel, antibacteriële en antibiotische activiteit is nuttig in de behandeling van NKO - aandoeningen (angina, allergische rhinitis, verkoudheid, amandelontsteking, oorontsteking...), van mondaandoeningen (keelpijn, gingivitis, aften, koortsblaasjes op de lippen), blaasontsteking en vooral van veel huidaandoeningen (proper maken en helen van wonden, vooral van brandwonden, behandeling van schimmelinfecties, genitale herpes en vaginitis)  ; doch opgelet 5 à 6% van de bevolking is allergisch aan propolis

    • is een sterke stimulans van het immuunsysteem, door activatie van de T-lymfocyten ; tijdens een antikanker chemotherapie helpt propolis het verlies aan bloedplaatjes en aan witte en rode bloedcellen beperken

    • groene propolis uit Brazilië, rijk aan Artepillin C (6 tot 8%), zou een selectieve PAK1-blokker zijn (werking gezien bij muizen) (zie : "Kanker, Uitlokkende factoren, genetische factoren")

    • propolis wordt gebruikt onder vorm van tabletten of tinctuur in de behandeling van infectieziekten thv de mond, keel, amandelen, oor, spijsverteringskanaal (maag- en darmzweren : propolistinctuur + vitamine U + zoethout), huid, blaas (propolistinctuur + ascorbinezuur + veenbessen)... maar ook van menopauzeklachten (opvliegers, stemmingsveranderingen, inslaapstoornissen, PMS...).

 

Koninginnebrij :

    • 140kcal/100g

    • is een viskeuze en witachtige vloeistof, aangemaakt door kliersecretie bij jonge werkbijen, als voedsel voor de larven (de eerste dagen van hun leven) en voor de koningin (haar hele leven),

    • wordt met een kleine zuigpipet vrijgemaakt : de bijen maken er maar een beperkte hoeveelheid aan, juist voldoende om hen eigen noden te ledigen,

    • bevat eiwitten (12%), vetzuren, aminozuren, suikers (9%), vitaminen (A, B1, B2, B5, B6, B8, B9, B12, C, D, E) en mineralen (S, P, K, Si, Fe, Cu, Ca...),

    • stimuleert gans het organisme, versterkt haar weerstand tegen infecties (immuniteit), regelt de productie van adrenaline, wat het zenuwstelsel in evenwicht brengt en angst en slapeloosheid verdrijft, vertraagt de voortijdige veroudering van de organen en de huid (door het verhogen van het zuurstofgebruik van de weefsels) en stimuleert de groei bij kinderen,

    • nuchter in nemen gedurende 6 weken, en laten smelten onder de tong.

    • het aanhoudend gebruik ervan wordt afgeraden bij kankerpatiënten : koninginnebrij zou de mitose versnellen

 

Pollen :

    • 320kcal/100g

    • worden door bijen tijdens het honing verzamelen meegebracht, door enzymen in pakjes aan elkaar geplakt, bedekt met een laag honing en zo in de cellen van de honinggraat geplaatst voor de anaerobe omzetting naar bijenwas, ook "honingkoek" genoemd : deze koek dient, zoals de honing, als reservevoedsel ; pollen bevatten 10 verschillende vitaminen (alle B buiten B12) en 5 mineralen,

    • versterkt en stimuleert het organisme dankzij het gehalte aan proteïnen. De aminozuren helpen tegen fysische en intellectuele vermoeidheid, en hun hoog gehalte aan selenium vertraagt de celveroudering ; 100g pollen bevat dezelfde hoeveelheid aminozuren (vooral zwavelhoudende) als een halve kilogram vlees of als 7 eieren (30g pollen volstaan voor het dekken van de dagelijkse behoeften aan essentiële aminozuren bij een volwassene),

    • in te nemen als capsules met (gefermenteerde) pollen bij seizoenswisseling, in kuren van 3 weken, eventueel samen met koninginnebrij... ; pollen is een goede regulator van de darmfunctie en kan helpen bij colitis, chronische diarree en constipatie ; Pollen is ook nuttig is bij prostatitis, of bij Benigne prostaathypertrofie (haar krachtige ontstekingsremmende effecten kunnen de symptomen, de pijn en de levenskwaliteit van patiënten met chronische prostatitis aanzienlijk verbeteren).

    • opgelet : stuifmeelpollen van bijen hebben niets te maken met pollen van bloemen die door de wind worden meegevoerd en allergische luchtwegenreacties kunnen uitlokken... In tegendeel, bijenpollen worden aanbevolen ter verbetering van het "terrein" bij allergische patiënten. Stuifmeelpollen zijn "vliegende spermatozoïden" uit planten, op zoek naar een "eitje" (stamper)

 

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.