Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Antitoxisch dieet

 

Laatste bijwerking : 2022.2.11

 

 

 

Het antitoxisch (of hypotoxisch dieet) dieet is geen aan te bevelen dagelijks dieet voor gezonde mensen. Het past enkel in de zoektocht naar de oorzaken van verschillende lichamelijke en geestelijke klachten. Stress, pollutie, een onevenwichtige voeding, die dan nog meestal veel voedingsadditieven bevat, overbelasten de lever. Uitgeput slaagt deze laatste er niet meer in normaal te functioneren, afvalstoffen te filteren en te verwijderen. Deze toxinen geraken zo in de bloedbaan, blijven in het organisme achter en gaan haar werking verstoren.

 

De oplossing? De lever ontlasten en de behandeling van afvalstoffen stimuleren. Voor het verlichten van de levertaak voldoet een antitoxisch dieet perfect. Tips voor het stimuleren van de eliminatie zijn te vinden bij  : "Ontgiftingsprocessen, Praktisch" en "Gal, Praktisch".

 

Het dieet dient 6 weken strikt gevolgd te worden om het resultaat op het algemeen welbevinden te ervaren. Nadien kunnen bepaalde voedingsstoffen terug geleidelijk worden ingevoerd of kan het dieet wat milder worden nageleefd, afhankelijk van patiënt tot patiënt. De termijn van 8 weken kan een gewenning of verslaving aan gesuikerde producten tevens doen verminderen.

 

Overzicht inhoud :

Het principe

Het dieet

Praktisch

 

Inhoud :

 

Het principe :       

 

Het antitoxisch dieet heeft 4 belangrijke doelstellingen :

 

    • herstellen van de darmflora met herstellen van de resorptie- en barrièrefunctie van de darmwand, waardoor er minder toxische stoffen in de bloedbaan terecht komen.

    • stoppen van de ontstekingsprocessen thv de darmen waardoor het immuunstelsel minder wordt belast.

    • herstellen van de enterohepatische cyclus (zie : "Gal"), waardoor het nettoactief van de hormonen in het bloed met 30% verhoogt.

    • opnieuw gezond maken van de darmwandcellen, zodat zij opnieuw vitaminen kunnen produceren.

 

Op deze wijze bevordert het antitoxisch dieet de ontgifting, verbetert duidelijk de spijsvertering en de werking van de endocriene klieren (bijnierschors, schildklier, testes, ovaria).

 

Ook een heleboel klachten die gerelateerd zijn aan energieproblemen (zoals concentratie- en geheugenstoornissen, slaperigheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn...) verdwijnen of verbeteren gevoelig.

 

Vasten en ontgifdiëten zijn tegenwoordig in. Wat we vergeten is dat je lichaam dat goed verdraagt als je goed elimineert. Vasten om te vermageren is niet de beste keuze. Overgewicht is op zijn minst een uiting van eliminatieproblemen. Als de tekorten niet eerst worden opgelost en aangevuld, zal ontgiften of vasten wel tijdelijke verlichting geven maar op middellange termijn zullen de klachten juist verergeren.

 

Vermageren behoort niet tot de 4 belangrijke doelstellingen, alhoewel het antitoxisch dieet meestal doet afslanken. Het antitoxisch dieet is niet gericht op een vermindering van het aantal opgenomen calorieën. Maar de meeste toxines zijn vetoplosbaar en worden in het organisme in het vetweefsel opgeslagen, waardoor de vetmassa gaat toenemen. Verslanken is te beschouwen als een welkom bijverschijnsel. Minder kilo's maar meer vitaliteit.

 

In de praktijk kunnen in de eerste twee tot vier weken dat je het antitoxisch eetplan volgt, een aantal verschijnselen voordoen die een rechtstreeks gevolg zijn van het ontgiften zelf. De belangrijkste verschijnselen zijn hoofdpijn of verergerde hoofdpijn, darmproblemen (voornamelijk diarree) en stoelgang die beduidend lichter van kleur en minder vast is. Geheel tegen het beoogde doel in, zien we ook dat veel mensen tijdelijk minder energie hebben. Dit komt omdat een groot deel van je energie tijdens de eerste weken wordt opgeslorpt door het ontgiftingsproces. Ook het geheugen en de concentratie kunnen de eerste weken verstoord worden.

 

Het dieet :       

 

Voor het bereiken van de 4 voornaamste doelstellingen dienen alle mogelijke uitlokkers van allergie-, pseudo-allergie-, intolerantie- en inflammatie-reacties, aangebracht via de voeding, geweerd worden.

 

Absoluut te mijden :

 

    • graanproducten (brood, pistolets, koekjes, pasta) of afgeleiden op basis van gerst, rogge, tarwe, spelt en haver (taartdeeg, paneermeel, peperkoek, bier (mout), ontbijtgranen...) : zij bevatten het eiwit gluten (gliadine). Anderzijds zijn wel toegelaten broodvervangers zoals Essenenbrood, brood op basis van granen zonder gluten (boekweit, quinoa, amarant, rijst, soja, maïs, gierst, sesam, arrow-root...) of aardappelen. Opgelet : gluten wordt ook gebruikt als bindmiddel in bv. paté en gehakt (vervangen door bv. johannesbroodpitmeel) of als smaakversterker in vleeswaren.

    • dierlijke melk en melkproducten (kaas, ijsjes, boter, room, geitenkaas, paardenmelk, yoghurt) : glutenintolerantie gaat dikwijls samen met lactose-intolerantie : beiden zitten meestal samen in gebak, brood, saus... ; melk kan ook caseïne-allergie uitlokken. Anderzijds zijn wel toegelaten, alle plantaardige "melkproducten" (sojamelk, sojayoghurt, rijstmelk...).

    • geraffineerde suikers (frisdranken, snoep, patisserie, gesuikerde voeding) : verzuren het organisme en veroorzaken tekorten aan vitaminen B en aan mineralen. Anderzijds zijn wel toegelaten, het natuurlijk zoetmiddel tagatose en honing als echte natuurlijke "volle" suiker.

    • cafeïne (koffie, echte thee, cola, chocolade) en alcohol (champagne, witte wijn...) : verhogen het verlies aan vocht en mineralen, én werken verzurend. Anderzijds zijn wel toegelaten, koffievervangers, kruidenthees, bepaalde verse vruchtensappen, rode wijn (met mate).

    • geraffineerde oliën : geharde vetzuren en oliën (industrieel gebak). Oliën van eerste koude pressing zijn toegelaten.

 

Vermijd verder alle bewerkte voedingsmiddelen (charcuterie, conserven, lightproducten, industrieel bereide fruit- en groentensappen... doch diepvries kan wel) : zij bevatten allen voedingsadditieven en zorgen voor endogene pollutie.

 

Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van geneesmiddelen (zij belasten erg de leverfunctie, zij bevatten ook hulpstoffen die zich als toxines gedragen) : vraag raad aan je arts of apotheker.

 

Toegelaten voeding : kies voor onbewerkt voedsel, bij voorkeur rauw (enzymen!)

 

    • seizoensfruit (doch geen banaan, watermeloen of druiven : zij bevatten teveel fructose)

    • verse seizoens- of diepvriesgroenten

    • volle rijst, aardappelen (in de schil)... steeds samen met groenten en/of eiwitten

    • broodvervangers : Essenenbrood, ander brood op basis van granen zonder gluten : boekweit, quinoa, amarant, rijst, soja, maïs, gierst, sesam, arrow-root...

    • vlees : kies voor gevogelte, kip... (magere vleessoorten)

    • eieren

    • vis (vooral kleine vette vis type makreel, sardien tot zalm)

    • noten, zaden en pitten

    • olijfolie, koolzaadolie, notenolie... van 1ste koude persing

    • vinaigrette, mosterd, zelfgemaakte mayonaise

    • zout (met mate, best ongeraffineerd zeezout), kruiden en specerijen

    • plat water als hoofddrank (spuitwater werkt verzurend)

 

Dierlijke eiwitbronnen moeten we leren vervangen door de eiwitrijke  peulvruchten  die  bovendien  ook  vezels aanbrengen (gezond darmmicrobioom) en trage suikers (energie). Gezonde onverzadigde vetten halen we uit een handje noten per dag en 1 tot 2 soeplepels gebroken lijnzaad.  Bessen en kruiden als kurkuma zijn krachtige antioxidanten. Groene bladgroenten zijn een bron van NO en werken alzo vaatverwijdend.  Ons lichaam heeft een enorm recuperatievermogen. We moeten het alleen de kans geven om dit te verwezenlijken door het  de juiste voedingsstoffen te geven.

 

Praktisch :       

 

Algemene preventie-maatregelen

 

    • start de dag met een glas lauw water met het sap van een halve citroen : citroensap nuchter ondersteunt de lever, werkt alkalisch en helpt het zuur-base evenwicht behouden

    • idem voor het sapmengsel met 3/4 van een glas wortelsap met 1/8 glas bietensap en 1/8 glas komkommersap : dit sapmengsel is bijzonder rijk aan alkaliserende mineralen, waardoor het verzuren van de weefsels wordt tegengegaan. Het bevordert de peristaltische beweging van de darmen en helpt gassen uit de darmen verdrijven. Komkommersap bevordert de uitscheiding van urine, waardoor de afvalstoffen gemakkelijk via de nieren kunnen uitgescheiden worden.

    • gebruik enkel ongeraffineerde voeding : zij alleen kan alle noodzakelijke voedingsstoffen voor het eliminatiesysteem aanbrengen

    • vermijd nitraten en nitrieten in de voeding (kraantjeswater, spinazie, rode biet, charcuterie...) of neutraliseer deze toxische stoffen

    • gebruik geen leidingswater (nitraten, zware metalen...), maar kies voor plat flessenwater (Spa blauw...) of omgekeerd osmose water

    • drink voldoende : minstens 1.5L vloeistof per dag (kies voor water want koffie en thee doen meer vloeistof verliezen dan ze aanbrengen)

    • stimuleer de spijsvertering en de darmwerking : begin de dag met een glas lauw water nuchter ; probeer probiotica bij aanleg voor diarree of constipatie (zie : "Maag- en darmstoornissen") of voeg een kiwi toe bij constipatie (en als vit C-bron!).

    • voorzie een voldoende aanvoer van zwavelhoudende aminozuren via de voeding : cysteïne, methionine, glutathion... (o.a. in uien) of N-acetylcysteïne (NAC, voorloper van glutathion)

    • vermijd alle fluor-preparaten (tandpasta met fluor...)

    • reduceer of elimineer zoveel mogelijk alle voedingsadditieven (Feingold dieet)

    • reduceer of elimineer zoveel mogelijk FODMAP's (fermenteerbare slecht absorbeerbare oligo-, di- en monosachariden (fructose, lactose, sorbitol, oligo-sachariden, fructanen...) en polyolen), zie ook "Intolerantie-reactie"

    • verminder de ontstekingsstatus met ontstekingremmende voeding:

     

    1. Ontstekingsremmende voeding :

    2.  

  1. Een "anti-inflammatoir dieet" laat een aantal voedingsmiddelen toe en weert er andere :

  2.  

  3.  

     

    Toegelaten

     

     

    Te weren

     

     

    Fruit

     

     

    vers en diepgevroren, zonder toevoeging van suiker ; vers fruitsap, zonder toevoeging van suiker

     

     

    sinaasappel en sinaasappelsap

     

     

    Groenten

     

     

    vers, rauw, gestoomd, gebakken, gegrild

     

     

    maïs, tomaten

     

     

    Granen/zetmeel

     

     

    rijst, havermout, gierst, quinoa, amarant, teff, tapioca, boekweit, aardappelen

     

     

    tarwe, maïs, gerst, spelt, kamut, rogge (al de granen die gluten bevatten)

     

     

    Peulvruchten en plantaardige proteïnen

     

     

    alle peulvruchten behalve sojabonen

     

     

    tofoe, tempé, sojabonen, sojamelk, producten op basis van soja

     

     

    Noten en zaden

     

     

    amandel, cashew, walnoten, sesam, pitten van zonnebloem en pompoen, notenpasta (behalve pindakaas)

     

     

    pinda, pindakaas

     

     

     

    Vlees en vis

     

     

    vis, kip, kalkoen, wild, lam, vers of ingevroren

     

     

    rund, varken, kalf, charcuterie, vlees in blik, ei, schaaldieren

     

    Melkproducten en vervangmiddelen

     

     

    melk van rijst, amandelen, haver, kokos

     

     

    melk, kaas, room, yoghurt, boter, roomijs,  sojamelk, cottage cheese, kwark

     

     

    Vetten

     

     

    koudgeperste oliën van olijven, lijnzaad, canola, saffloer, zonnebloem, sesam, noten of amandelen

     

     

    margarine, bakvet, geharde vetten, producten op basis van geharde vetten, mayonaise, bereide slaatjes

     

     

    Drank

     

     

    water, kruidenthee, mineraal water

     

     

    frisdranken, alcohol, koffie, thee, cacao

     

     

    Kruiden en specerijen

     

     

    allen (behalve de te elimineren) en vooral : kaneel, komijn, dille, knoflook, gember, johannesbrood, oregano, peterselie, rozemarijn, dragon, tijm, kurkuma

     

     

    ketchup, mosterd, sojasaus,alle bereide sauzen

     

     

    Zoetmiddelen

     

     

    bruine rijstsiroop, zoetmiddelen op basis van fruit, melasse, stevia, tagatose

     

     

    alle geraffineerde suikers en producten die suiker bevatten, fructose, honing, ahorn- en maïssiroop

     

  4.  

  5.  

  6. Zie ook : The "GAPS diet" en the "Specific Carbohydrate diet".

  7.  

    1.  

    • geef de voorkeur aan plantaardige eiwitten ; matig dierlijke eiwitten ; gebruik eventueel basische zouten voor een betere vertering van eiwitten (citraten, Molkosan°, betaïne...)

 

    • gebruik gezonde vetten : zie ook "Oliën"

      • extra vierge olijfolie, kokos- en rode palmolie zijn gezond en kunnen gebruikt worden voor het bakken : het laurinezuur (VVZ) in kokosolie bv. beschermt tegen bacteriën, virussen en schimmels

      • lijnolie, walnootolie en pompoenolie zijn gezond maar alleen koud te gebruiken (rijk aan EOVZ en MOVZ)

    • vermijd trans-vetzuren : melk (niet de rauwe) en melkproducten zijn de voornaamste bron van synthetische trans-vetzuren, voor taartjes en gebak, koekjes, chips en andere aperitiefhapjes. Ook alle gefrituurde gerechten en alle vooraf bereide voedingsmiddelen met de vermelding : "bevat (gedeeltelijk) gehard vet/olie"... Ook margarines bevatten transvetzuren en zijn hierom te mijden, ook al zijn ze verrijkt met bv. omega3 vetzuren.

 

    • respecteer de juiste voedselcombinaties : met aandacht voor de nodige variatie

    • maak alles vers en rauw zelf klaar (enzymen!), gebruik onschadelijke kooktechnieken (stomen, blancheren...)

    • kies voor voedsel uit de streek, volgens het ritme van de seizoenen

    • verzorg het zuur-base evenwicht van het organisme met een dagelijkse voeding in een verhouding van 20% zure en 80% basische voeding (dus vooral groenten : zie "Verzurend en basenvormend voedsel") ; verzuring kan leiden tot hypertensie, insulineresistentie, overgewicht en obesitas. Om een goede eliminatie van de toxines te verzekeren dient de gemiddelde urine-pH hoger dan 7.5 te zijn (zie ook : "Zuur-base profiel") ; gebruik eventueel basische zouten (citraten, Molkosan°, betaïne...)

    • ontgif ook de gedachten : laat negatieve, agressieve en wrokdragende gedachten, angsten... los ; meditatietechnieken kunnen hierbij helpen (zie : "Stress")

    • voldoende slaap heeft een helend effect op de algemene conditie

 

    • kies voor fruit en groenten die de vertering en de ontgifting helpen : het zijn meestal laat winter- of lentegroenten en fruit. Juist op tijd voor de lentekuis!

      • ananas : bevat bromelaïne, een enzym dat de vertering van eiwitten vergemakkelijkt (vlees of vis) wanneer zij samen voorkomen in eenzelfde maaltijd. Haar gehalte aan kalium en water stimuleert de nierfunctie (door het herstellen van de Na/K balans), zodat ananas ook natuurlijk drainerend werkt.

      • citroen : het aanwezige citroenzuur stimuleert de secretie van speeksel, van verteringssappen en van gal, wat de vertering van vetten ten goede komt en bijdraagt tot het beheersen van de glykemie. Citroen werkt ook versterkend door haar rijkdom aan vit C en flavonoïden. Door haar basenvormend effect helt citroen ook tegen de verzuring van het organisme.

      • prei : vezelrijk, en dus licht laxatief. Prei stimuleert ook de nieren en werkt natuurlijk drainerend werkt. De aanwezige zwavelverbindingen oefenen een antiseptisch effect uit thv de darm.

      • voorjaarsgroenten rijk aan bitterstoffen : asperges, paardebloemen, witloof, radijs of rammenas : te beschouwen als schoonmaakster van het organisme. Radijs verbetert de vertering door stimulatie van de lever- en galfunctie en helpt bij de opkuis van de darm. Tenslotte, en dankzij haar diuretisch effect, bevordert radijs de drainage.

      • papaja : bevat papaïne, een enzym dat eiwit helpt verteren. Door haar gehalte vezels en water vertoont papaja een drainerend effect en stimuleert licht de darmfunctie.

      • knolselder : vochtafdrijvend en bloedzuiverend ; rijk aan Fe, Ca, K... en vit B en C.

      • koolsoorten (spruiten, broccoli, boerenkool, bloemkool, koolrabi, witte, rode en groene kool...) : bevatten organische zwavelhoudende verbindingen (glucosinolaten) die de leverontgifting bevorderen.

 

    • ontgiftende planten : door stimulatie van de excretie via

 

 

    • beoefen regelmatig een bewuste ademhaling : deze ademtechniek helpt bij het verversen van de opgenomen zuurstof, geeft energie en verdrijft stress. Bewust ademen masseert (mbv het diafragma) indirect de verteringsorganen en bevordert een goede bloedcirculatie, waardoor de waterafdrijving en de eliminatie worden verbeterd. Vooral bij warm drukkend weer wanneer de lucht weinig zuurstof bevat.

    • ...

 

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 03-mei-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.